Стижу руске пензије, Дума ратификовала споразум

Танјуг

10. 07. 2018. у 16:23

Руска дума верификовала је данас Споразум између Русије и Србије о социјалној сигурности који је потписан у Москви 19. децембра прошле године

Стижу руске пензије, Дума ратификовала споразум

Фото П. Милошевић

БЕОГРАД - Руска дума верификовала је данас Споразум између Русије и Србије о социјалној сигурности који је потписан у Москви 19. децембра прошле године, пренео је данас Тас.

Споразум о социјалној сигурности је важан за грађане Србије који имају остварен радни стаж у Русији и грађане Русије који долазе на рад у Србију да могу да остваре право на пензију.

На потписивању споразума делегације две земље раде још од 2010. године, а Споразумом се регулише остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања, и то право на старосну, превремену старосну пензију, инвалидску и породичну пензију.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Пензија свима већа за осам одсто?

Предвиђено је и право на накнаду погребних трошкова, као и право на давања у случају повреде на раду и професионалне болести.

Споразум омогућава сабирање радног стажа у обе државе, то значи да особама које немају довољно стажа осигурања навршеног применом националних прописа, да остваре право на пензију сабирањем периода осигурања навршених и у Србији и у Русији.

Овај споразум примењиваће се и на осигуране случајеве настале пре његовог ступања на снагу, што подразумева да ће наши грађани остварити право на пензију за године рада још из времена СФРЈ.

Још се не зна тачан податак колико је грађана Србије радило у Русији и колико њих ће по том основу остварити право на пензију.

Одредбе Споразума односе се само на раднике којима су уплаћивани доприноси за пензијско и инвалидско осигурање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације