CIA PROGNOZIRA: Srbija i Albanija biće u pravoslavnoj Evropi?

D. SAVIĆ

10. 07. 2018. u 09:02

EU u tri dela - stara, nova Evropa i "pravoslavni blok". Uzdizanje Poljske, pad NATO

ЦИА ПРОГНОЗИРА: Србија и Албанија биће у православној Европи?

EVROPSKA unija kakvu danas poznajemo uskoro bi mogla da postane stvar prošlosti! Američka obaveštajna agencije CIA Stari kontinent u bliskoj budućnosti vidi sasvim drugačije - podeljen na tri dela - "novu", "staru" i "pravoslavnu" Evropu, kojoj bi pripadala i Srbija.

Istovremeno, i agencija "Stratfor" predviđa krupne promene - jačanje Poljske i Rumunije, i to kroz strateško partnerstvo sa Amerikom, uzdizanje Turske kao regionalne sile i to uz slabljenje nemačkog uticaja u Evropi.

Projekcija CIA do 2020. godine predviđa zapadni blok, ili "staru Evropu", koju bi činile Nemačka, Francuska, Austrija, Velika Britanija, Španija, Portugalija, Italija, Švedska, Norveška, Finska. "Nova Evropa" obuhvatala bi Letoniju, Litvaniju, Estoniju, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Sloveniju, Hrvatsku, s tim što bi ove zemlje, nekada najvećim delom članice Varšavskog pakta, sada bile glavni američki vojni oslonac u Evopi.

CIA je još pre skoro deceniju predviđala da će se Evropa naći u velikoj krizi, zbog čega ulazak balkanskih zemalja u EU neće jednostavno moći da bude izveden. Stoga se još tada predviđalo da će se Srbija, zajedno sa drugim balkanskim zemljama, Grčkom, Bugarskom, Makedonijom, Rumunijom naći u grupi "pravoslavnih zemalja". Ovoj grupi bi pripadale i BiH i Albanija.

Prema projekciji CIA, u "katoličkoj" zoni zemlje istočne Evrope bile bi pod patronatom SAD, dok bi Albanija, kao i Kosovo, koje je izdvojeno posebno, bile deo "pravoslavne zone". "Stratfor" pravoslavnu grupu naziva "gasna unija".

Previranja započeta 2008. godine, otkad je EU u problemima, uzdrmali su jedinstvo Unije, i "Stratfor" je predvideo da će ona teško moći da se vrati na nekadašnje jedinstvo, i ako preživi, funkcionisaće ograničenije i fragmentarnije. Navodi se da "različitost sistema i demografske promene u Evropi dovode EU u stanje napetosti, koje daje malo nade za preživljavanje njenih institucija, što je faktor odvraćanja od multinacionalnih solucija, na račun porasta nacionalističkih tendencija":

- U narednoj deceniji Evropu će definisati uzdizanje nacionalnih država, kao pokretačke sile na kontinentu. Broj nacionalnih država će se verovatno povećati u secesionističkom pokretima, ili raspadom zemalja - ističe "Stratfor" u projekciji budućnosti Evrope do 2025. godine.

Deceniju stara predviđanja da će odnosi unutar Evrope biti veoma nepredvidivi i nestabilni već su se obistinila, a to će za posledicu imati da zona slobodne trgovine neće moći da funkcioniše bez većeg protekcionizma. Posebno teške posledice trpeće, kako se predviđa, zbog toga Nemačka, dok će Poljska povećati regionalnu moć. Ističe se da se krajem decenije Turska uzdiže na nivo značajne regionalne sile, kao glavni rival Iranu.

Ekonomsko opadanje Evrope posledica je i starenja Starog kontinenta, što, kako predviđa CIA, utiče ne samo na gubitak moći EU kao "svetskog igrača" već i na sudbinu NATO, i uopšte stare vojne saveze.

Odavno je uočeno da lice Evrope dramatično menjaju migracije, posebno iz muslimanskih zemalja. CIA je još pre decenije predvidela da će se muslimanska populacija u Evropi do 2025. godine povećati na 22 do čak 37 procenata, što bi dodatno moglo da poveća tenzije na Starom kontinentu.

CIA je, takođe, predvidela da će američki odnosi sa Evropom biti "dramatično drugačiji" do 2020. godine, na čemu, očigledno, radi novi šef Bele kuće Donald Tramp. To će, kako se predviđa, imati za posledicu odstupanje od institucija na koje smo navikli od Drugog svetskog rata. NATO bi mogao da oslabi i bude smenjen drugačijom evropskom arhitekturom u oblasti odbrane.

ANĐELKOVIĆ: POLAKO SA USTUPCIMA

Već duže vreme se priča o transformaciji EU u nekoliko zona, jer će velike ekonomske razlike između zemalja članica podeliti EU, da će na jednoj strani biti bogate zemlje, a na drugoj siromašne - kaže politički analitičar Dragomir Anđelković. - Malo je verovatno da ćemo kroz deset godina imati homogenu EU kakva je danas. Verujem da će unija postojati, ali ne u ovom obliku u kakvom je sad, već da će biti razbijena na te manje blokove. Mislim da ovu analizu treba vrlo ozbiljno shvatiti, a kako za Srbiju predviđaju mesto u "pravoslavnom bloku" zajedno sa Rumunijom, Makedonijom, Bugarskom i Grčkom, to nam svakako govori da ne treba da tako lako dajemo ustupke oko Kosova zbog evrointegracija.

(S. V.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (86)

Истранин

10.07.2018. 09:15

И наравно Швајцарска самостална. Морају негде да се перу паре :-)

Милорад

10.07.2018. 09:18

ЦИА не прогнозира, ова "научна" организација све режира и спроводи у дела кад тад.

Točak

10.07.2018. 09:28

Dokaz da SAD nikad nisu u stvari dozvolile jacanje EU!Kroz ekonomsko politicki uticaj samo su podsticali sitne interese zemalja clanica!Kulminacija je ova podela,i jedan vid nestanka EU kao superdrzave!

Dimče

10.07.2018. 09:32

Srbija već jeste u Evropi i većinski je pravoslavna. CIA izmišlja toplu vodu. Glupostima nema kraja

protiv struje

10.07.2018. 09:34

Za Srbiju bi najbolje bilo da pripada "Novoj Evropi" tj. da ideološki sledi politiku centralne Evrope-Mađarske, Poljske, Češke...ali mi na to odmah reagujemo ostrašćeno.Najbolje bi za nas bilo umesto "Pustog turskog" i "Pustog ruskog" da se opredelimo za "Pusto prusko" što bi veoma odgovaralo srpskpm mentalitetu-neka kombinacija pruskog duha i pruskog socijalizma, kako ga je shvatao Špengler, sve prilagođeno savremenosti. Nažalost, to je za nas mislena imenica pa ostaje "endemsko mesečarenje!"

naranca

10.07.2018. 23:12

@protiv struje - @protiv struje Pripadali smo mi ''Novoj Evropi'' od 1941 do 1945.Bilo nam previse.A pusto Prusko kad se Prusi odcepe.Sto je ubrzo u okviru plana.

Чикириз

10.07.2018. 09:53

Своје суштинске прогнозе и анализе ЦИА не износи у јавност! Оно што се објави у сврху је манипулације и специјалног рата!!

Miroslav

10.07.2018. 09:54

Imamo li stvarno neke mlade obrazovane profesore da im se da prostor vizija za državu, a ne ovaj Anđelković i još možda dve istrošene face, koje stalno šire svoju propagandu?

neupucen

10.07.2018. 09:54

jedan problem, niko ne zeli Albaniju i muslimansku FBiH. drugi problem zar nije Kosovo po njima nezavisno gde ce ta suvisna zemljica bez snage za opstanak, direktno u SAD? A treci problem gde ce Ukrajina u Rusiju? A Rusija?

olenovod

10.07.2018. 11:03

@neupucen - nije to jedini problem sinovac nece i nas niko!rusija je izlovana ukraina polako stupa u eu!u albaniji i na kosovu vec je nato ostalo bih dok se ne potepaju jos malo nece nikuda!sto se srbije tice kako smo krenuli a to je javna tajna ce se i mi malo tepamo pa ce si ostanemo u beogradski pasaluk i polako ki prednistrovie da izumiremo!bicemo u crvenoj knjizi!

драгана

10.07.2018. 13:44

@neupucen - Neupućeni,svejedno je NJIMA ko ovde živi, dal'pravoslavni,dal' protestanti,muslimani ili arnauti.Samo jeftina i prosta radna snaga.Robovi.

naranca

10.07.2018. 23:09

@neupucen - @olenovod Ostavise vas konjusare, na cedilu sa vasom Austro-Bugarskom:).Samo me zanima jel si Matija ili nisi?

Makedonac

10.07.2018. 10:55

Ovo je dosta skoro sve tacno.Kazem jer sam iz pouzdanih izvora dobro informisan.I ovo ce biti Trump-Putin dogovor.NATO ce se raspasti, Ukrajinsko pitanje ce se resiti time sto ce Ukraina biti podeljena pomedju Poljske i Rusije.Albansko pitanje ce biti reseno na Balkanu (ali ne bez rata) Ova sadansja marionetska vlast u Makedoniji ce biti srusena,a nova koja bude dosla povucice priznanje o Kosovu

драгана

10.07.2018. 13:40

@Makedonac - Pouzdan izvor?A Vi,direktno prenosite kroz komentare u Novostima?Eh,šta ti je pouzdanost!

Деки

10.07.2018. 10:59

Али право изненађење тек следи, када Москва и Пекинг објаве судбину сједињених америчких државица, тај мали детаљ су превидели :)

Kome smeta EU

30.07.2018. 16:08

@Деки - U zabludi si, jer Rusija , Kina i SAD zajedno ruše EU, zato je V.Britanija izašla !

Jaako

10.07.2018. 11:22

Pa vi morate da se salite - PREDVIDELI raspad Jugoslavije, pa oni su na raspadu Jugoslavije aktivno radili od 1945.

Boki

10.07.2018. 13:51

@Talac - Mađaroni i alpski konjušari mogu na Zapad sa pasošima svojih matica. Srećan put i zbogom.

Слобода Србији!

10.07.2018. 15:29

@Talac - Talac, решење твојих проблема је више него једноставно, спакујте ти и твоји ујкански саплеменци прње, па правац вољена НДХ2...ако ти се не свиђа да живиш у православној земљи Србији.

Hercegov Grad

10.07.2018. 12:06

Da to ce biti najvece dostignuce "demokracke " Srbje na njenom Evropskom putu!A ako se jos predaja i prodajaKosova,e tek onda treba nagaditi tu vlast u istoriji izdajnickom i poltronskom,radi svojih fotelja?!

kucaj

10.07.2018. 12:06

tu je sve za sedistu a nema nista za ljudi i zivot ,,to se mora sam bifsa jugoslavije da se prica i da se upoznat svi nezavisna derzava i onda ce smiri cello zemlja ,, ne cekajte da dodje komsija na tvoju kuci da bude sef

Skretnicar

10.07.2018. 13:32

Ponavljam vec dugo vremena: Ni jedna muslimanska drzava nece biti clanica EU a ne samo drzava vec i drzave u kojima ima previse muslimanskog zivlja. To je i jedan od razloga za razdvajanje Kosocva od Srebije. A ovo sto se nudi je Eto vam haos pa radite izmedju sebe sta hocete sama nas ne uznemiravajte a usput primite i sve izbeglice iz Azije i Afrike.

Boki

10.07.2018. 13:39

BiH i Albanija, kao i Turska, ostaju sa Pravoslavnima, jer Evropa i Pravoslavlje i Islam doživljava kao Aziju i ne želi ni jedne ni druge. Zato, u pamet se i jedni i drugi, umirite strasti i razgovarajte o zajedničkoj budućnosti. Na prošlost ne možemo uticati, ali možemo na budućnost.

protiv struje

10.07.2018. 15:46

@Boki - Ako neko kaže da mu je bliža islamska religija od različitih hriščanskih denominacija (katolici, protestanti..) onda se to zove izdajnik i hrišćanstva i Evrope!

Boby

30.07.2018. 14:41

@Boki - Svaka država na svetu mi je draža od Hrvatske. A tvoj zaključak je irelevantan, premali si Srbin.

Pravoslavac

30.07.2018. 16:06

@Boki - Neka Albanija i Federacija BiH uđu u Novu EU, a neka i pravoslavci formiraju našu EU.

Deda Radovan i Kompanija

10.07.2018. 14:16

CIA ne moze biti merodavni organ za klasiranje po veri, gde ce ko u Evropi biti. To ce da odluce samo drzave po svojoj volji.

Boki

10.07.2018. 14:25

@Deda Radovan i Kompanija - Da bi postao član bilo koje zajednice, društva, treba da te prime. Oni nas neće, šta tu nije jasno?

Daca

10.07.2018. 15:41

@Deda Radovan i Kompanija - CIA nam skrojila skoro sve u životu a nije merodavna??? Nažalost, treba dooobro razmisliti o svemu što oni kažu.

naranca

11.07.2018. 13:58

@Deda Radovan i Kompanija - @dedaradovan Kao sto je ta zajednica razbila jednu zemlju koja joj nije bila clan,JU.

X.Y.Z.

11.07.2018. 09:30

Све то се може тако прокоментарисати: "Тајланд! То је моја омиљена афричка земља,у којој живе кенгури, моје омиљене животиње."

naranca

11.07.2018. 12:55

Jos nesto, ovo isto znaci Bye-bye NATA. ''Oprale ti suze temelje od blata''. Boze cuvaj Trump-a.

Вук З.

26.07.2018. 10:20

@Patak Dača - Остатак (1/3) већ су преплавили Арапи и други исламисти...

deda 70 god

30.07.2018. 12:26

Pre ratova devedesetih, mislim da je Ilustrovana politika objavila scenario raspada SFRJ. Sto je interesantno, tacno su prognozirali sta ce koji narodi uraditi i doziveti.Bilo bi dobro da se neko iz IP seti tog scenarija i pronaje ga.

Verujem

12.10.2018. 18:00

Secam se da sam jos 2001 ili 2002. čitao CIA prognoze u članku sličnom ovom i tada su rekli "Srbija neće u EU pre 2025" što je tada delovalo nezamislivo ( su su misli da cemo za najkasnije 5 godina, dakle 2007.) . Jos pre toga, od poznanika sam cuo da je CIA prognozirala rat u SFRJ. Pa vi vidite koliko CIA "priča bezveze". Inače kad pogledam onu crvenu mapu i čemer koji spada u pravoslvni blok, dođe mi veru da promenim. Jedino Grčka vadi civilizacijski prosek "pravoslavaca" (iako su unijati)

Radovan poslednji car

15.12.2018. 20:24

@Verujem - Ci-a je mala maca za mog druga Radovana koji je pre više od šest godina predvideo da će 2019. godine početi treći svetski rat i to u Ukrajini,predvideo je tada da će Englezi izaći iz Eu...sve ide kako je rekao,ponavljam pre više od šest godina...A to što razmišljaš da promeniš veru zbog trenutne geoplotičke situacije,nemaš potrebe jer je u drugoj polovini 2019. neće ni biti,ostaće samo ustaše,nacisti i polusvet i to u pećinama ali malo dubljim..dilema ili cia ili Radovan,pitanje je sad.

Aca

19.12.2018. 22:33

@Verujem - Stvarno svasta moze covek procitati od ljudi koji misle da znaju sve. Po nekima su Grci unijati, a ne znaji ni sta to znaci. Unijati imaju pravoslavni obred i priznaju rimskog Papu kao vrhovnog poglavara crkve dok kod Grka to nije slucaj. Oni samo koriste savremeniji kalendar koji se zove Meletijev, a kod nas poznat kao kalendar Milutina Milankovica. Bilo bi dobro nesto procitati pre lupanja gluposti po internetu ili u nekom drustvu.

Tasa

24.11.2018. 10:43

Muslimanska populacija ce dostici brojku od 37% u Evropi. Bogami, Evropo, smese ti se novoformirane muslimanske drzave po sred te vase stare i bogate Evrope. U pravoslavnoj su vec instalirane.

vuk-maniti

24.11.2018. 12:57

CIA folira i pušta probne balone !? Pokušava uvidjeti kako će narod reagovati na njima nepovoljnu podjelu ?! Mislim da su prevdidjeli da će AVNOJEVSKE GRANICE pasti, ne samo zato što su neljudski donešene nego što se njima AMINUJE osvajanja koja je izvršila AustroUgarska, Venecija i Turska !!!

Mythbuster

25.11.2018. 20:30

@vuk-maniti - Najgore od svega je što su Turci osvojili Beograd od Mađara i u njega naselili Srbe.

Goran Mesing

29.11.2018. 14:46

@vuk-maniti - A inace ime Beograd je dobio od Madjara a ?Jer jos kod Konstantina Porfirogenita u DAI ,pise da je strateg grada Beograda dozvolio naseljenje Srba u Dalmaciju !znaci 10.st.o kakvim Turcima pricas ,a?

harmonikas

15.12.2018. 19:45

@vuk-maniti - Kako si ti pametan i nacitan pokatoliceni Srbine! A mislis da si Hrvat? Prvo saznaj koju je slavu slavio tvoj pradeda....popenji se na tavan i izvadi ikonu svetog Arhandjela

Nenad

20.06.2019. 19:14

@vuk-maniti - Harmonikas, kada tako dobro znas istoriju, onda bi trebalo da znas i to da su Srbi prvo bili katolici i da su tek kasnije presli u pravoslavlje. Gluposti kazes, a? Pa da te pitam nesto. Od koga je Stefan Nemanja, prvi srpski vladar dobio titulu Despota? Odmah cu ti i reci. Od Pape. A ako mi ne verujes, a ti proveri.

Glisha

26.06.2019. 13:38

@vuk-maniti - Kao prvo.Stefan Nemanja nikada nije nosio titulu despota već velikog župana.Kao drugo.Titulu kralja od papa je dobio Nemanjin sin Stefan prvovenčani (prvo krunisani).Aj zdravo!

Aleksa Pufta

27.12.2018. 06:31

Nije ovo nesto sto se vec ne sprovodi. Ukrajina, Poljska, Rumunija i jos neke zemlje treba da budu tampon zona izmedju Rusije i te Stare Evrope i imaju ulogu da u slucaju rata prve dobiju po tintari dok ostali pregovaraju. Kod njih ce staviti raketni stit i nuklearne rakete staviti im metu na zemlje. Bolje da u prvom udaru izginu Sloveni nego Nemci i Britanci od kojih su u osnovi sacinjene i SAD odnosno sloj onih koji njom upravljaju.

Dobi

29.03.2019. 22:18

Ha,ha,Cia prognozirala...ona sprovodi direktivu vladara iz senke, to je bio njihov plan s pocetka 19-og veka, Cia je samo izvodjac radova.

Milorad

10.05.2019. 01:21

Ja prognoziram, neće biti ni cie ni Amerike za 20-30 godina.Bar ne u ovoj formi.100% sigurno.Svako zlo dočeka svoj kraj.

Amselfeld

25.06.2019. 11:01

@Milorad - Za 5 godina vec!-5G-Vakcinisanje-Zaprašivanje odozgoitd.Deagel.com, pogledajte forecast za 2025! pozzz

Kocha

19.08.2019. 08:42

Čuj, CIA "prognozirala raspad Jugoslavije"?! Nije prognozirala nego organizovala.