Beograd čuva dokaze o zločinima katoličkih sveštenika

V.C. SPASOJEVIĆ - Lj. BEGENIŠIĆ

ponedeljak, 09. 04. 2018. u 22:02

Београд чува доказе о злочинима католичких свештеника

Katolički sveštenici i ustaše sa nacističkim pozdravom / Foto Arhiva Borbe

Šta sve sadrži dokumentacija MSP i Vojnog arhiva: Tražili da se ruše pravoslavne crkve i sinagoge, masovno pokrštavanje Srba. Vatikanski kardinal Eugen Tiseron svedočio o zlodelima nad Srbima

ZAPISI o odnosima Nezavisne Države Hrvatske i njenih saveznika, odnosno arhiva ministra spoljnih poslova NDH Mladena Lorkovića, s posebnim osvrtom na saznanja vatikanskog kardinala Eugena Tiserona o počinjenim zločinima sveštenika katoličke crkve, nalaze se u Arhivu Ministarstva spoljnih poslova Srbije - saznaju "Novosti". Takođe, tu je, između ostalog, pohranjena i lična prepiska Krunoslava Draganovića, glavnog čoveka zaduženog za "pacovske" kanale kojima su prebacivani ustaški zločinci u zemlje Južne Amerike.

Prepiska ministra Lorkovića i kardinala Tiserona posebno je zanimljiva.


PROČITAJTE JOŠ:
U Jasenovcu opet dve kolone

- Tiseron je cenio Srbe. Bio je vojni sveštenik na Solunskom frontu, i otuda njegova naklonost prema Srbima. Kao uticajan i dobro obavešten čovek, znao je sve što se događalo u NDH, posebno šta su radili katolički sveštenici - kažu izvori "Novosti".

Inače, arhivski materijal u Ministarstvu spoljnih poslova, koji je tu prebačen 1946. godine, do danas nije popisan i sistematizovan, i nije dostupan javnosti.

Jedan deo te građe prebačen je u Vojni arhiv, gde, takođe, ima dokumenata o ponašanju katoličkih sveštenika u NDH, i to u okviru arhivske građe koju su partizanske jedinice zatekle u oslobođenom Zagrebu, a da je ustaše pre toga nisu odnele ili uništile.

Spaseni fondovi iz NDH pohranjeni su posle Drugog svetskog rata delom u Vojnoistorijskom institutu, u Beogradu, dok je deo čuvan u depou Ministarstva spoljnih poslova i na kraju prebačen u Vojni arhiv.

- Među dokumentacijom na koju sam nailazio u Vojnom arhivu nalaze se, između ostalog, različita naređenja ustaških vlasti da se sruše pravoslavne crkve i sinagoge, kao i da se proda taj građevinski materijal, zatim zahtevi biskupa i nadbiskupa kojima traže brže pokrštavanje pravoslavnog življa, ili apeli da im se daju ključevi zakatančenih pravoslavnih crkava da bi mogle da se koriste u druge svrhe. Iako u manjem broju, ima i pisama katoličkih sveštenika koji se bune zbog maltretiranja komšija Srba - kaže istoričar Aleksandar Stojanović iz Instituta za noviju istoriju.

Prema njegovim rečima, među građom su i najrazličitija naređenja vlasti ustaškim vojnim formacijama, deo diplomatske prepiske, dokumenta o progonu Srba i njihovom nasilnom preseljavanju, antisrpske i antisemitske uredbe, građa koja se odnosi na logore, jedan broj Pavelićevih naređenja, ukaza i govora iz novina, plakati, kao i izuzetno raskošna knjiga nestandardno velikog formata, u koloru, izdata na prvu godišnjicu formiranja NDH. Ona je deljena kao propagandni materijal stranim predstavnicima.Deca u logoru smrti u Jasenovcu / Foto Arhiva Borbe


Kako kažu u Ministarstvu odbrane, od sveg tog materijala arhivistički je sređeno i obrađeno 555 kutija građe. Na osnovu dokumenata koji se čuvaju u sređenom delu fonda, objavljen je 1993. godine, u izdanju Vojnoistorijskog instituta, prvi tom edicije "Zločini na jugoslovenskim prostorima u Prvom i Drugom svetskom ratu", koji se odnosi i na zločine NDH tokom 1941. Pregled sređenog dela fonda nalazi se i u ediciji "Arhivski fondovi i zbirke u SFRJ. Savezni arhivi," objavljenoj 1980. u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ: Zurof: Nečuveno da se Jasenovac na hrvatskoj Vikipediji naziva “sabirnim logorom”

- U okviru arhive NDH značajni su i podaci Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača - kažu u Ministarstvu odbrane. - Tu spadaju tematski popisnik osnovnih dokumenata ustaško-domobranskih jedinica i ustanova koji govore o logorima, zatvorima, streljanjima, deportovanju, zatim spiskovi logora, planovi Jasenovca, popisi zatočenika i žrtava, zapisnici anketne komisije, fotografije, obdukcioni protokoli, zapisnici sa saslušanja zatočenika iz logora Stara Gradiška, prikazi logora u Sisku, Capragu, Bačkoj Topoli, Petrovgradu i Makedoniji.

GODIŠNjICA

* U UTORAK se navršava 77 godina od formiranja NDH 10. aprila 1941. Uz pomoć Hitlerove Nemačke, NDH je postojala pod vođstvom ustaškog režima od 1941. do 1945.

* TA tvorevina je u istoriji ostala zabeležena po zverstvima i genocidu koje su ustaše činile nad Srbima, Jevrejima i Romima, a najveće stratište bio je logor Jasenovac, u kome ih je ubijeno na stotine hiljada. NDH je i jedina nacistička tvorevina u kojoj su bili logori za decu.

PAVELIĆEV "MERCEDES" KOD TITA


U ZAGREBU tvrde da je u voznom parku Josipa Broza Tita završila i luksuzna "mercedesova" limuzina koju je 1942. poglavniku NDH Anti Paveliću poklonio lično Adolf Hitler. U toj limuzini Pavelić se vozio na paradi u Zagrebu 1943. godine, što je i fotografisano, a orginalna fotografija nalazi se u srpskim arhivima. Ovaj automobil se sada, kao i ostali koje potražuje Srbija, nalazi u Tehničkom muzeju Slovenije.

Prema rečima Bratislava Petkovića, vlasnika Muzeja automobila, postoji mogućnost da je taj "mercedes" pripadao Aleksandru Leru, komandantu Nemačke grupe armija i čoveku koji je rukovodio bombardovanjem Beograda 1941. Petković potvrđuje, za "Novosti", da postoje fotografije s Pavelićem u tim kolima.

USTAŠKI AVION U SURČINU

OSIM arhive i dokumentacije iz Drugog svetskog rata, posebna je pikanterija da Zagreb traži i oružje koje je pripadalo NDH a nalazi se u Beogradu.

Foto Ž. Knežević

Među prvim eksponatima na listi željenih je, kako su "Novosti" ranije prve pisale, svetski unikat, borbeni avion, lovac "fijat G-50 bis", koji se nalazio u naoružanju Ratnog zrakoplovstva NDH. U pitanju je jedini sačuvani italijanski lovac iz Drugog svetskog rata, koji je Musolini poklonio Pavelićevim vazdušnim snagama. Danas se nalazi u Muzeju vazduhoplovstva u Surčinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (26)

realist

09.04.2018. 22:17

Nemam reci da su tolikeb zlikovci Katolicka vera nije cudo sto u danasnje vreme Evropa Muslimanizira svoje katolicke zemje a za kakvu svrhu moze se zamisliti da imaju jedan cilj,da su zlotvorni jesu jer kod jedni bilo je i nastavlja se a kod drugih isto tako samo vecih razmera i oni medjusobno se unistavaju.Ovo sto se danas desava u Evropi preslo je sve granice kad cujes od nekih zemalja ISLAM trebaju.A ovu invaziju Muslimana u Evropi je NENORMALNO.

Umovi

09.04.2018. 22:24

Još jedan dokaz da su srbi veoma čudan narod. Umesto da su dokaze već odavno objavili u čitavom svetu, oni ih čuvaju. Čemu to služi i čemu je do sada služilo. Objavite te dokaze nek se upozna ceo svet. Ne sramotite se i ne činite to, ne bar radi onih koje su zlikovci na monstruozne načine likvidirali.

Anarhista

09.04.2018. 23:44

@Umovi - Ево још једног о свету. Никад из каменог доба.

boško

09.04.2018. 22:29

Arhivska građa iz 1946 koja nije sređena i dostupna javnosti. Pitam se zbog čega? Da li zbog zločina komunista, koji su najveći zločinci na ovim prostorima i njihovih priča "partizanki"? Sramota države Srbije da nije u stanju da iznese istinu. 2018 god. deca i unuci tih komunističkih zlikovaca su toliko jaki da država umire u laži, gušimo se.

БрусЛи

09.04.2018. 22:29

Један предлог за редакцију Новости, напишите неки чланак о овој теми на енглеском, да би цео свет могао да прочита о страдањима Срба у хрватској,можда као додатак или тако нешто, уз пропратну документацију. Треба се угледати на Јевреје по том питању , они стално причају , пишу, праве филмове о холокаусту, да се не заборави, тако требамо и ми. Поздрав

Anarhista

09.04.2018. 23:42

@БрусЛи - Тај твој свет нам је највише напакостио. Кад нестане света, онда можемо причати о правди.

Vožd

10.04.2018. 00:02

@БрусЛи - Znaju oni to najbolje. Britanske dede kriju slike od unuka...ali isplivaće i to jednom.

Saša

09.04.2018. 22:49

Šta to znači "čuva" da prođe još 100 godina i nikome ništa! Gde su najbolje advokatske kancelarije za seriju tužbi za genocid i ratne zločine!?!?! Vlast namerno ništa (sem fraza) ne radi!

Svasta

09.04.2018. 23:24

@Saša - To sam i ja pomislio. Zašto ih bar nisu pokazali pri suočavanju SPC i Vatikana oko kanonizacije zločinca Stepinca? Nego još SPC ispala smešna i smotana. Ali ne..oni "mudro ne rade ništa"..kao jugoslovenska fudbalska reprezentacija i njena čuvena "bunkerica" koja je nikad nije dovela do ikakvog uspeha

Ђорђе С.

09.04.2018. 23:46

@Saša - Кроз 100 година нестаће и преостали докази... Само у ХХ веку Србија је учествовала у 5 ратова! У ратним пожарима, али и у миру, циљано је нестајала документација и о аустроугарским и о хрватским и о бугарским и о мађарским и о немачким злочинима и писана је лажна историја! Да није било Хрвата Лордана Зафрановића и његових документарних филмова, Срби данас не би ништа знали о Јасеновцу! Срби ћуте и о новим злочинима и својски се труде да измисле и докажу своје злочине...

Zurkolomac

09.04.2018. 23:27

Zasto Srbija cuti, umesto da tuzi ove monstruozne sotone i fasiste za najgori genocid u ljudskoj istoriji? Tuziti i hrvatsku i katolicku crkvu na celu sa vatikanom. Nikad se necemo opametiti...

"Serbien muss sterbien"?

09.04.2018. 23:29

Чували смо доказе о усташким и аустроугарским злочинима и у српским манастирима широм данашње Хрватске, па су докази спаљивани заједно са манастирима! Чували смо и у Народној библиотеци у Београду, па је Хитлер наредио да буду спаљени запаљивим бомбама! Чували смо и у Аустроугарском архиву у Сарајеву, па је све спаљено у великом пожару! Нестајали су докази и о другим злочинима у окупираним српским крајевима. А да ли смо их презентовали свету, да ли смо покретали међународне тужбе, снимали филм?

Petrusija

09.04.2018. 23:32

Uptavo tako, sta znaci "cuva" i zasto to nije objavljeno preko svih glasila na engleskom jeziku. Ako nemate ko to da uradi, evo ja sam volonter i bilo bi jos hiljadu. Samo da to ne bude kroz 100 godina sto rece Sasa. Toliko bole ove slike, da nemam vise reci...

Komentator

09.04.2018. 23:36

Ako "arhivski materijal u Ministarstvu spoljnih poslova, koji je tu prebačen 1946. godine, do danas nije popisan i sistematizovan, i nije dostupan javnosti" onda je to samo prikrivanje ustaških zločina. Ovo se jedino može ispraviti donošenjem zakona po kome se svi ovi dokazi moraju objaviti celom svetu. Jer kome mi ovo pričamo? Nama samima! To ne postoji dok se ne objavi svetu. Jevreji su od holokausta napravili svetsku instituciju, a mi imamo istu i još goru priču za koju svet praktično ne zna.

Vaske

09.04.2018. 23:39

Srbima su NAJ veći neprijatelji katolici i katolička crkva. Srbi su bolje prolazili pod turcima, nego u NDH od 1915 do 1945,da ne pominjem Oluju i Bljesak.

Милош

09.04.2018. 23:41

Треба снимити документарни филм на енглеском и искористити ту грађу. Као и један на српком који се мора приказивати по школама.

"ЕУро крем"

10.04.2018. 00:09

Хрвати фалсификују историју, присвајају туђе великане и краљеве и измишљају сопствене (нпр. "краљ" Томислав), приказују "своју" прошлост на History и другим интернационалним каналима. Наши историчари наилазили су у архивима Ватикана на преправљане и истргнуте листове у списима који су говорили о Србима у Далмацији. А Срби чувају и крију своју историју (КАТОЛИЧКИ историчар Горан Шарић недавно је објавио непобитне доказе из архива Дубровника, Ватикана и Беча да су Илири део српског народа)!

kockar

10.04.2018. 01:19

Mene uopste ne bi zacudilo da za koji mjesec i ta preostala dokumentacija nestane.Naravno pocinilac se nece pronaci

Mudrost

10.04.2018. 02:10

Sve digitalizovati, prevesti na vise jezika i staviti na internet.Srbije nema pravo da ovo ne uradi.

jovovic irenam

10.04.2018. 09:27

Naravno da nas i dalje maltretiraju kad smo precutali sva nasa stradanja!Red bi bio da se objave sva ta skrivana dokumenta bez tumacenja!!! Ostavite nam mogucnost da ih sami razumemo bez ispiranja mozgova!!!

grga

10.04.2018. 16:01

sve to kao i hrvatske i slovenske filmove iz jugokinoteke srbija ce uredno vratiti ako zeli u eu, jer bez zelenog svjetla hrvatske i slovenije nema eu, svidjalo se to nekome ili ne, sve navedeno ni po kakvom zakonu ne pripada srbiji! jasno ako srbija uopce zeli u eu!

Milorad

10.04.2018. 16:55

@grga - A ja bih vama vratio sva preduzeća koja po Srbiji zgrću pare. Pa bi ste se praznog džepa češali iza uva.

Ruben

11.04.2018. 13:11

@grga - Bravo Grga, iskreno ti se zahvaljujem ; Srbi su corav narod, pa su im materijalni argumenti neophodni ; a po oceni komentara vidi sa da nemaju bas smisla ni za humor.

JOS JEDAN EKSPONAT ZA MUZEJ AVION F 16

10.04.2018. 18:16

Za par godina, imacemo u muzeju i F 16, koji uskoro treba da stigne iz Izraela.