Зуроф: Нечувено да се Јасеновац на хрватској Википедији назива “сабирним логором”

Танјуг

29. 03. 2018. у 18:50

Зуроф: Нечувено да се Јасеновац на хрватској Википедији назива “сабирним логором”

Фото: Танјуг

Балкан инсајт је, наиме, објавио да у хрватској верзији Википедије о Јасеновацу пише као о "сабирним логором", док су фашистички злочини минимизирани
Директор Центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф назвао је "невероватно нечувеним" наводе да се у хрватској верзији Википедије о Јасеновацу пише као о "сабирном логору", док су фашистички злочини минимизирани.

Прочитајте још: Зуроф изјаву Китаровић назвао смејурија

"То је потпуно негирање Холокауста и негирање злочина над Србима, Ромима и антифашистичким Хрватима", навео је Зуроф на свом налогу на Твитеру.

Балкан инсајт је, наиме, објавио да у хрватској верзији Википедије о Јасеновацу пише као о "сабирним логором", док су фашистички злочини минимизирани.

Како се наводи, наслов текста у хрватској верзији је "Сабирни логор Јасеновац" што је израз који нема толико негативне конотације као израз "концентрациони логор".

Аналитичари за БИРН оцењују да "са својим националистицким ставовима, чињеничним грешкама, недостатком академских референци и изостављеним чињеницама о историји из Другог светског рата, Википедија на хрватском језику није поуздан извор".

Прочитајте још:ЛОВАЦ НА НАЦИСТЕ ХРВАТСКОЈ ПРЕДСЕДНИЦИ: Зар се ви поносите Павелићем и Шакићем?

Како наводе, посебно су непоуздани текстови који се односе на усташки покрет и његове злочине, а као најјаснији пример за то наводе текст о највећем усташком логору Јасеновац.

Према подацима из Меморијалног центра Јасеновац, усташе су у овом логору, између 1941. и 1945. године, убиле преко 83.000 Срба, Јевреја, Рома и антифашиста, преноси Б92.

Скоро 40 одсто написаног текста о Јасеновцу односи се на то да је поименичан списак жртава логора, који је сачинио Меморијални центар Јасеновац, неистинит, наглашава Балкан инсајт.

Наводи да се у тексту тврди да се манипулише бројем убијених људи, те да је Јасеновац био логор који су након Другог светског рата користили комунисти, иако за то не постоји валидан историјски доказ.

Ефраим Зуроф


Јасеновац је био концентрациони, али и радни логор - рад који је физички исцрпљивао затворенике, што би доводило до њихове смрти, али је то био и логор смрти, јер је велики број људи, одмах или недуго након доласка у логор, убијан, подсећа Балкан инсајт.

Међутим, како се наводи, хрватски крајњи десничари о овом логору често говоре као о "сабирном", "радном" или "казненом", што и пише у хрватској верзији Википедије.

На другим језицима - енглеском, француском , немачком , италијанском, шпанском и руском - у наслову текста о овом логору стоји да је он био концентрациони логор или логор за истребљење.

Историчар Филозофског факултета у Загребу Хрвоје Класић указује за БИРН да "постоји велика разлика" између енглеске и хрватске верзије Википедије.

Он каже да никада не би упутио студенте на хрватску верзију Википедије, ако желе да науче нешто о хрватској историји.

"И сам сам видио да је велики број чланака и тема урађено на комплетно ревизионистички начин, са изразитим националистичким нагласком и, усудио бих се рећи, проусташким осећајем", рекао је Класић, алудирајући на текстове о Другом светском рату, социјалистичкој Југославији и рату у Хрватској током деведесетих година.

Текст о логору Јасеновац, како се наводи, на енглеском језику има 187 референтних напомена, 37 референци на књиге и 2 на академске чланке, док хрватска верзија има 57 референтних напомена - велики број њих води до десничарских медија и приватних блогова - и само три су референце на књиге.

БИРН наводи да је тражио коментар од администратора хрватске Википедије, али да није добио одговор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Утеривач

29.03.2018. 19:26

Погледајте зону јасеновачког логора на "Гугловој " апликацији "Стрит вју" и видећете да је све фотографисано у магли! Занимљивода нигде више то није случај сем у Јасеновцу! Занимљиво да то нико није приметио!

Раде

30.03.2018. 13:48

То је концентрациони логор,какав сабирни.У ствари тиу су сабирали србе да их после кољу.