У Јасеновцу опет две колоне

Ј. КЕРБЛЕР

05. 04. 2018. у 19:38

У Јасеновцу опет две колоне

Фото: Танјуг

И Ове године биће најмање две комеморације у Јасеновцу, она званична коју припрема хрватска влада за 22. април, као и она коју ће организовати антифашисти

И Ове године биће најмање две комеморације у Јасеновцу, она званична коју припрема хрватска влада за 22. април, као и она коју ће организовати антифашисти. Наиме, Савез антифашистичких бораца тврди да је стање у Хрватској, када је реч о усташкој иконографији и односу према усташтву још гори него лане и да је то разлог што неће да учествују у комеморацији коју припрема влада.

- Прво би морали да се ограде од усташке иконографије - каже Фрањо Хабулин, председник Савеза антифашиста Хрватске. - Не треба бежати од антифашизма. Ако Хрватска жели да буде европска држава не сме да дозволи истицање усташке иконографије.

Прочитајте још - Хрвати о Јасеновцу не знају - ништа

Ни Јевреји неће учествовати у званичној комеморацији у Јасеновцу, а разлог томе је што хрватска влада и даље толерише усташки поздрав "За дом спремни". Представници Јеврејске општине тврде да се тиме крши хрватски устав, а да је и даље реч о фалсификовању историје.

Са друге стране неки мали помаци ипак се осећају. Тако је Влада одлучила да након вишегодишње паузе поново обнови рад Савета Јавне установе Спомен-подручја Јасеновац. Одржан је и састанак са представницима Јевреја и Срба, који би уз антифашисте и Роме требало да имају представнике у Савету.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације