Srpskom generalu u Hagu nameću suđenje na daljinu: Mladiću brane susret sa advokatom

S. J. M.

subota, 16. 05. 2020. u 07:39

Српском генералу у Хагу намећу суђење на даљину: Младићу бране сусрет са адвокатом

Foto AP

Elijas je naveo da zbog pandemije virusa korona nisu dozvoljene posete u pritvoru
GENERALU Ratku Mladiću u Hagu pokušavaju da nametnu nastavak suđenja putem video-linka, što je svojevrstan presedan i kršenje osnovnog prava na neposredno i pravično suđenje! U sklopu ove strategije ne dozvoljavaju mu ni da se sretne sa braniocem Draganom Ivetićem, iako mu je Žalbeno veće zakazalo za 29. maj statusnu konferenciju, a za sredinu juna javnu raspravu po žalbama.

Da srpskom generalu uskraćuju pravo da se valjano pripremi nedvosmisleno ukazuje odgovor Olufemi Elijasa, sekretara sekretarijata suda u Hagu, kojem je Žalbeno veće naložilo da se izjasni kako da advokatu omoguće da poseti Mladića u pritvoru i da bude pored njega za vreme statusne konferencije. Elijas je naveo da zbog pandemije virusa korona nisu dozvoljene posete u pritvoru, a da ne mogu da predvide do kada će te mere biti na snazi. Podvukao je da će zabrana posete, s obzirom na starost pritvorenika i medicinsku istoriju nekih, možda morati da traju duže, pa čak i onda kada se u Holandiji i dugim zatvorima ukine.

Sekretarijat Mladiću nudi da radne sastanke sa advokatom održi telefonski, kako kažu, privilegovanom komunikacijom. U tu svrhu su u jednu od soba za posete stavili radni sto i telefon za telefoniranje bez upotrebe ruku. Odličan manevar da pre žalbe saznaju sve poverljive stvari odbrane.

Elijas predlaže i da Ratko Mladić statusnoj konferenciji prisustvuje putem video-linka iz pritvora, dok bi njegov branilac bio u sudnici i sa Mladićem razgovarao telefonom, takođe preko te "privilegovane" komunikacije.

Očigledno se službenicima u Hagu ozbiljno žuri da pošto-poto nastave suđenje generalu, iako je jasno da bi najnormalnija odluka bila odlaganje ročišta i zbog korone, ali i dramatičnog pogoršanja Mladićeve krvne slike. Čak su i pritvorski lekari javno rekli da mu je gvožđe katastrofalno nisko.