LIDER Demokratske partije Kosova i jedan od osnivača terorističke tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Kadri Veselji saslušan je u utorak u Hagu, u Specijalizovanom tužilaštvu za zločine tokom sukoba u južnoj srpskoj pokrajini 1999. godine.

On je u kancelariji Tužilaštva proveo više od tri sata, a posle izlaska, bez objašnjenja da li je pozvan kao svedok ili osumnjičeni, okupljenim novinarima, kratko je poručio:

- Kao što sam javno obećao - završio sam razgovor. Devedesete su bile teške za naš narod, dešavalo se etničko čišćenje i genocid Srbije nad našim narodom. OVK je bio pokret koji se suočavao sa tim. Pozivam sve građane Kosova da se okupe i prevaziđu ovaj izazov.

Doskorašnji predsednik tzv. kosovskog parlamenta i jedan od lidera OVK vezuje se za brojne zločine nad Srbima, likvidacije, zastrašivanja, bombaške napade, koji je sprovodila tajna kosovska služba ŠIK u vreme dok je Veselji bio na njenom čelu.

On je u Hagu bio sa advokatom Benom Emersonom, dobro upoznatim sa delovanjem OVK i nekadašnjim braniocem Ramuša Haradinaja, bivšeg premijera lažne države. Britanski pravnik je posle oslobađajuće presude Haradinaju pred Tribunalom, za zločine nad Srbima i "nelojalnim" Albancima u Dečanima, napao tužiteljku Karlu del Ponte rekavši da nije ni trebalo da podiže optužnicu i da njegovom branjeniku treba da kaže: "Izvini".

Pročitajte još - "Blagajnik" terorista pred sudom: Da li će Veseljija stići kazna za "žutu kuću"?

Upravo Emerson, doduše u odori sudije Haškog suda, našao se u žalbenom veću, koje je lideru radikala Vojislavu Šešelju oslobađajuću presudu preinačio u deset godina zatvora za ratne zločine. Bio je i branilac osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža, supruge ubijenog špijuna Aleksandra Litvinjenka, a radio je i u advokatskoj kancelariji zajedno sa Čeri Bler, suprugom bivšeg premijera Britanije Tonija Blera.

Ben Emerson

Inače, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, komentarišući izjavu Bedžeta Pacolija o "hiljadama stranica dokumentacije o zločinu Srba" upozorio je na plan da se pokretanjem serijom krivičnih istraga izazove nemir među našim sunarodnicima:

- Jasno je da Pacoli radi u bliskoj koordinaciji sa Veseljijem. Albanska javnost na KiM će, neminovno, u jednom trenutku biti suočena sa monstruoznim zločinima nekadašnjih terorističkih vođa, a sadašnjih političkih lidera. I krajnje je vreme da na videlo isplivaju sva njihova zlodela.

SAVETNIK

ZANIMLjIVO je da je Emersona angažovao i prištinski tim za nastavak dijaloga sa Beogradom kako bi ih savetovao o primeni platforme koju je usvojio prištinski parlament i u kojoj se traži uvođenje suda za Srbe, međusobno priznavanje i ukidanje rezolucije SB UN 1244. Da je advokat i savetnik, svojevremeno je otkrio poslanik Frašer Krasnići.