Oliver u bolnici, odbijena žalba

D. ZEČEVIĆ

14. 08. 2015. u 12:33

Predsednik GI SDP u petak prebačen iz zatvora u mitrovački zdravstveni centar. Prethodno oko 2.000 građana zatražilo da se on brani sa slobode

Оливер у болници, одбијена жалба

Oliver Ivanović

LIDER GI SDP Oliver Ivanović hitno je u petak popodne prebačen iz pritvora u Kosovskoj Mitrovici na poluintenzivnu jedinicu Internog odeljenja Zdravstvenog centra mitrovičke bolnice.

Prema rečima direktora tog centra Milana Ivanovića, prvi čovek GI SDP je priključen na monitor, uradiće se sve analize, ali i dalje ne uzima hranu, a u narednim danima o njegovom zdravstvenom stanju brinuće konzilijum.

Odluku o prebacivanju Ivanovića u bolnicu na stacionarne preglede i lečenje doneo je sud, uz konsultacije sa šefom Euleksa Gabrijelom Meučijem, a ova vest je u sedištu GI SDP primljena sa olakšanjem jer je Ivanović bio u kritičnom stanju zbog osmodnevnog štrajka glađu.

Prethodno se oko 2.000 građana okupilo na drugom protestu podrške pritvorenim Srbima u Kosovskoj Mitrovici, uz poruke da izdrže i da će nastaviti da ih podržavaju.

ODBIJENA ŽALBA KOSOVSKA MITROVICA - Apelacioni sud u Prištini odbio je žalbu branilaca Olivera Ivanovića i potvrdio rešenje o produženje pritvora, izjavio je za Televiziju Most advokat Nebojša Vlajić. On je dodao da će rešenje Apelacionog suda braniocima Ivanovića biti uručeno sutra ujutru. Prema rečima Vlajića, Apelacioni sud praktično je vratio na snagu rešenje kojim se Ivanoviću određuje pritvor do 26. avgusta, nakon čega će se ponovo razmatrati mogućnost da se lideru GI SDP omogući odbrana sa slobode.

- Drugi put smo se mirno organizovali ispred ovog suda, kazamata, koji je doneo nepravednu odluku zbog koje Oliver već osam dana štrajkuje glađu. Nije uspeo da izdrži posetu ni deset minuta, u krevetu je, izgubio je više od sedam kilograma, a reakcije iz Euleksa nema. Oni se igraju životima ljudi i ukoliko dođe do drastičnog stanja, snosiće punu odgovornost - poručila je na skupu Ksenija Božović, zamenica predsednika GI SDP, čiji su članovi oko ruku nosili žute trake.

Milena Popović Ivanović, Oliverova supruga, na protest je došla sa maloletnim sinom.

- Ovo je jasna poruka Euleksu i nadam se da će ih nešto od ovoga dotaći, da će doneti pozitivnu odluku da Oliver konačno bude sa svojom porodicom i da se vrati životu - rekla je ona za naš list.

Okupljenim građanima pročitana je poruka Marka Đurića, direktora Kancelarije za KiM, da će Vlada dostaviti dodatne garancije za odbranu sa slobode Ivanovića i Delibašića.

- Ivanović je danas iza rešetaka jači nego ikada u političkom smislu. Oni koji odlučuju o njemu treba da znaju da nastupa kritično vreme i da je odgovornost za Ivanovićevo zdravlje sada na njima - naveo je Đurić u pismu.

NJemu je u petak bio zabranjen ulazak na KiM, ali se on uprkos tome sastao sa timom za odbranu Olivera Ivanovića, poručivši da premijer Aleksandar Vučić svakodnevno razgovara sa odgovornima u međunarodnoj zajednici o njegovom slučaju.

Okupljenima se obratio i Milorad Arlov, predsednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na KiM, poručivši da je Ivanović žrtva međunarodne zajednice i da je težnja da se posredstvom njega zastraše Srbi na KiM.


KOSOVSKA POLICIJA ORGANIZOVALA "LOV" NA ĐURIĆA

ISPRED prostorija Građanske inicijative SDP u petak su došli pripadnici Kosovskih policijskih snaga, a Mitrovicom se pronela vest da im je zadatak bio da uhapse Marka Đurića!

- Tačno je da je došlo više od 15 policajaca sa tri vozila, ali nam nisu rekli da nekoga traže, već da je reč o rutinskoj kontroli - rečeno je "Novostima" u GI SDP.

Iako je Đurićev dolazak na KiM bio najavljen u skladu sa uobičajenom procedurom, prema nezvaničnim informacijama, Priština nije dala dozvolu za njegov boravak, zbog čega je i bilo "osnova" da se naloži njegovo privođenje.

(D. R. Đ.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Zveki

14.08.2015. 18:24

U slucaju da se Oliver odlucio za smrt ili ona za njega - sve je kasno.Trebalo je ranije nesto uciniti.

Dumar

14.08.2015. 19:41

Zamislite samo kakav je to sud koji nije osudio niti jedan zlocin nad Srbima, a samo je ubijenih skoro 2000 od njihovog dolaska.

Нови Рас

14.08.2015. 19:46

Невероватно колико србомрзаца МОРА да се "огласе", без адекватне мигућнисти Срба да им "одговори" на провокацију, бар...

Бг

15.08.2015. 11:09

Опет борба против арнаута мира нам недају