Novi sistem obrazovanja

I. Kovačić

08. 03. 2009. u 20:49

Internati za decu sa smetnjama u razvoju. Učenici postaju osposobljeni članovi društva

FOND humanosti kompanije „Novosti“, u vidu brojnih poklona pomogao je školi za učenike sa smetnjama u razvoju. Ova školska ustanova nalazi se u naselju Umka koje pripada Beogradskom okrugu.
Škola nosi ime prvog srpskog prosvetitelja „Sveti Sava“ i ima 126 učenika koji se školuju za osnovno i srednje obrazovanje. Na području grada Beograda ukupno ima 16 škola koje se bave programom edukacije ove vrste, a škola „Sveti Sava“ je jedna od retkih sa domom za učenike. Iz tog razloga specijalni sistem obrazovanja ovde pohađaju deca iz svih gradova i opština na nivou republike.
- Poslednjih godina imamo dobru saradnju sa Ministarstvom prosvete, a posebno sa gradskim sekretarijatom za obrazovanje, čijim posredstvom smo dobili značajna novčana sredstva za renoviranje objekta i opremu učionica sa stolovima i klupama, kao i učeničkog doma, kaže direktorka škole Ljiljana Vukošić.
Iako su novčane i druge donacije važne za unapređenje ovih obrazovnih ustanova, mnogo je važnije da se učenici koji prođu specijalno obrazovanje prihvate kao produktivni i za određeni nivo poslova osposobljeni članovi društva.
Projekat „Moj stočić“ na čijem čelu se nalazi Tatjana Tadić, supruga predsednika republike, ima za cilj da prikaže kako učenici koji se obrazuju po posebnim potrebama mogu izrađivati i proizvoditi predmete koji imaju svoj kvalitet i upotrebnu vrednost. Izložba predmeta koji predstavljaju projekat „Moj stočić“ može se videti u izlozima zgrade Radio Beograda.

VAŽNO DRUŽENjE
Veoma značajnu aktivnost u radu škola za vaspitanje dece sa posebnim potrebama ima druženje sa decom iz redovnih škola. Školi „Sveti Sava“ na Umci doći će u posetu učenici iz osnovne škole i gimnazije „Ruđer Bošković“. Kroz druženje se na kreativan način mladi ljudi upoznaju sa međusobnim sličnostima i razlikama, kao i potrebama.

ŽIRO I DEVIZNI RAČUN
SVI koji žele da pomognu deci čiji roditelji nisu u mogućnosti da im plate lek, operaciju, nabave ortopedsko pomagalo, sanitetski materijal, svoje priloge mogu da uplaćuju na žiro
-račun 205-5621-06, a u nastavku kolone da upišu brojeve 10005716259, Fond humanosti “Večernjih novosti”, Trg Nikole Pašića 7, Beograd.
Donatori iz inostranstva mogu svoje priloge da šalju na devizni račun: 5443-175-42966, kod “Komercijalne banke” a. d., Svetog Save 14, Beograd.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije