Kako da razlikujete stomačni virus od kovida

Specijalni dodatak Doktor u kući - I. Kovačić

04. 07. 2020. u 12:10

Infekcija virusom korona odgovorna je i za gastro tegobe

Како да разликујете стомачни вирус од ковида

Foto: D.Pozderović

INFEKCIJA virusom korona kod velikog broja zaraženih praćena je i stomačnim problemima. S obzirom na to da su leti inače česte stomačne viroze, vrlo je bitno da se razlikuju simptomi koju upućuju na infekciju kovidom 19 od obične "prehlade stomaka" ili eventualnog trovanja.

Doktor Srđan Marković, gastroenterolog Kliničko-bolničkog centra Zvezdara, kaže da nije jednostavno napraviti razliku, ali da postoje izvesni znaci:

- Ukoliko je kovid 19 uzrok gastrointestinalnih tegoba, najčešće se javlja i povišena temperatura, respiratorne tegobe, malaksalost, gubitak čula mirisa. U slučaju običnog virusnog gastroenteritisa, ovi pridruženi simptomi ne postoje. Dakle, za razlikovanje je bitna klinička slika, epidemiološki podaci kao i dodatne dijagnostičke metode u slučaju sumnje na kovid 19.

Zasad se na kovid 19 o trošku države testiraju samo oni pacijenti koji imaju povišenu telesnu temperaturu, kašalj i bol u grlu. Jer, što se tiče stomačnih problema, potrebno je da se sačekaju rezultati mnogobrojnih istraživanja da bi moglo pouzdanije da se kaže u kom procentu je zastupljena gastrointestinalna simptomatologija kod zaraženih virusom korona.

- Prema jednoj studiji, koja je obuhvatala 206 hospitalizovanih pacijenata sa lakšom kliničkom slikom u Vuhanu, njih 48 je imalo samo digestivne simptome, 69 je imalo digestivne i respiratorne simptome, a preostalih 89 samo respiratorne simptome - kaže doktor Marković. - Pojedini radovi ukazuju na to da su neki pacijenti imali dijareju i mučninu pre pojave respiratornih tegoba. Druga studija, koja je obuhvatila 1.099 pacijenata, ukazuje na to da je dijareja bila prisutna kod četiri odsto obolelih od kovida, a povraćanje kod pet odsto.

Poseban izazov za lekare koji su specijalisti za gastroeneterologiju su oboleli od inflamatornih bolesti creva.

- Pacijenti sa hroničnim inflamatornim bolestima creva mogu da imaju proliv koji je povezan i sa pogoršanjem bolesti, pa specijalista mora da bude obazriv prilikom postavljanja dijagnoze - ističe dr Marković i dodaje da još stvari treba posmatrati kroz prizmu kovida 19.

U slučaju da klinička slika i epidemiološki nalazi ukazuju na kovid 19, potrebno je da se uradi krvna slika, sedimentacija, CRP, fibrinogen, feritin, D-dimer, PSR test i rendgen srca i pluća.

- Ako pacijent ima samo akutni proliv, potrebna je analiza stolice - kaže dr Marković.

ANTIBIOTICI

TERAPIJA antibioticima takođe može da uzrokuje stomačne tegobe.

- Tada je reč o antibiotskom kolitisu, ali može biti i kolitis izazvan bakterijom klostridijom, pa je u vezi sa ovim bitna zaštita digestivnog trakta probioticima - kaže dr Srđan Marković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije