Izgrađena replika kuće slikara i pesnika Đure Jakšića: Kutak za umetnike i boeme

M. ĐOŠOVIĆ

25. 05. 2020. u 07:39

Objekat izgrađen na mestu urušene kuće iz 19. veka, u Karađorđevoj ulici u Kragujevcu

Изграђена реплика куће сликара и песника Ђуре Јакшића: Кутак за уметнике и боеме

NA mestu urušene kuće iz 19. veka, u Karađorđevoj ulici u Kragujevcu, u kojoj je poznati srpski pesnik i slikar Đura Jakšić boravio nekoliko meseci, izgrađena je replika. Stručnjaci su predložili namenu, a zvaničnici lokalne samouprave prihvatili da to bude kutak za okupljanje kragujevačkih umetnika, ali i sertifikovanih proizvođača vina iz centra Šumadije.

Kuća je propadala više decenija, jer nadležne republičke institucije nisu prihvatile inicijative da se objekat proglasi za spomenik kulture, na čemu je insistirala ovdašnja stručna, ali i politička javnost. Pre deset godina je kuća počela ozbiljno da se urušava i da ugrožava saobraćaj u toj prometnoj centralnoj gradskoj ulici, pa su nadležni u tadašnjoj lokalnoj samoupravi odlučili da je ograde metalnom konstrukcijom.

Prema rečima gradonačelnika Radomira Nikolića, Gradska uprava je od nadležnih institucija zahtevala predlog konačnog rešenja ovog problema i nakon toga je izgrađena replika. Na ovaj način sačuvano je sećanje na boravak poznatog srpskog boema u Kragujevcu, a ovdašnji umetnici će konačno dobiti prostor za okupljanje i rad. Novo zdanje ima dve etaže, a izgrađeno je na 360 kvadrata. U galerijskom delu biće izloženi predmeti vezani za život i rad Đure Jakšića, dok će preostali prostor biti korišćen za izložbe, promocije i druge kulturne manifestacije. U suterenu će biti izloženo oko sto vrsta rakije i vina iz ovog dela Srbije.

Nadležna Gradska uprava u Kragujevcu je izradila projekat i u izgradnju replike uložila oko 30 miliona dinara, dok je Vlada Švajcarske za ovaj svojevrsni dom za umetnike i boeme donirala osam miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Miša

25.05.2020. 09:16

Ovo nije replika već sasvim nova kuća. Uprava ne može izradjivati projekat već to radi ovlašćeni projektant i treba informisati javnost ko je projektovao ovaj objekat. Pitajte struku šta misli o ovom objektu koji nema nikakve sličnosti sa starom kućom koja je tu bila !