U svečanoj sali Udruženja književnika Srbije u sredu je upriličena svečanost povodom postavljanja reljefa u bronzi sa likovima Svetog Save, Vuka Karadžića i Petra Petrovića Njegoša. Reljefe, rad Mirka Mrkića Ostroškog, otkrili su Vladan Vukosavljević, ministar kulture i Milovan Vitezović, predsednik UKS.

- Kada je nauka otkrila najsitnije strukture ljudskog postojanja, otkriveno je takođe da DNK ne samo da prenosi genetski materijal sa generacije na generaciju, već da aktivno učestvuje u stvaranju novih ćelija i kompletno novog organizma. Sv. Sava, Vuk i Njegoš ne samo da su svojim radom preneli genetski materijal svojih prethodnika na buduće generacije, nego su istovremeno bili stvaralački faktor srpske kulture. Sveti Sava, kao tvorac srpske crkve i tvorac ideje srpske države. Vuk, koji je u vremenu u kom je živeo radio prometejski posao, dok je Njegoševo delo bilo i biće izvor suštinskih saznanja o duši i istorijskoj sudbini ovog naroda - rekao je Vukosavljević.

Pročitajte još - Vitezović na čelu Udruženja književnika Srbije

Upozoravajući da ako ova i generacije koje dolaze ne budu bile svesne značaja čuvanja nacionalnog identiteta, onda ćemo biti žrtva vrlo opasnog procesa, ministar kulture je istakao:

- Srpska kultura mora imati svoje lice, svoju dubinu i svoj izraz. Samo takva, prepoznata, jasna, utemeljena, ponosna, ona može da se uklopi u modele evropskih i svetskih kultura. Ukoliko počne da gubi lice, za samo nekoliko decenija mi nećemo biti narod koji ima svoj identitet.

Uz napomenu da bi adresa u Francuskoj 7 trebalo da bude poznata kao središte srpske kulture, a ne po ulasku u kafanu, Milovan Vitezović je pročitao svoje nadahnute stihove posvećene trojici velikana. Svoju pesmu u čast Svetog Save kazivao je i Adam Puslojić, a skupu se, kom je pečat dao Boško Vujačić, prvak srpskih gusala, obratio i Milivoje Popović Kavaja.

Branku Mikašinoviću, autoru pet antologija srpske proze na engleskom jeziku, Vitezović je uručio člansku kartu UKS po pozivu. Svečanost je upriličena u utorak u okviru proširenog programa 56. Beogradskih međunarodnih susreta pisaca, koji će svečano biti otvoreni u petak u 11 sati u Narodnoj biblioteci Srbije.