TURISTIMA koji su u julu obilazili Pariz, francusko izdanje čuvenog modnog časopisa "Vog" preporučilo je pet izložbi koje ne bi trebalo propustiti, a među njima je i "Sava Šumanović i tajna pod kupolom" Galerije Matice srpske, održana od 17. maja do 31. avgusta u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Ova postavka, koja kao polazište ima činjenicu da je Šumanović, tokom svog boravka u Parizu oslikao jedan od stubova u restoranu La Coupole na Monparnasu 1927. godine, našla se uz izložbe argentinskog slikara i vajara Antonija Seguija i američkog umetnika Šeparda Ferija (poznatog po portretima Baraka Obame). Na istoj listi su još i izbor radova pop arta (Vorhol, Banksi, Monopoli...) i izložba posvećena filmskim autorima koji se bave LGBT populacijom.


PROČITAJTE JOŠ:
Uručena nagrada “Feliks Romulijana” Matiji Bećkoviću

Izložbu "Sava Šumanović i tajna pod kupolom", koja je premijerno predstavljena u novosadskoj Galeriji Matice srpske, pre šest godina, a čiji je autor Tijana Palkovljević Bugarski, muzejski savetnik, čine skice za stub sa četiri ženske figure (nalaze se u privatnom vlasništvu), njegova replika, Šumanovićeva dela iz kolekcije Galerije Matice srpske i fotografije restorana La Coupole iz tridesetih godina 20. veka. U sklopu izložbe prikazuje se i film "Četiri karijatide" Igora Antića (živi i radi u francuskoj prestonici), koji ukršta prikaze Pariza i Šida, kao i likovnih dela Šumanovića nastalih u ove dve sredine. Muziku za film uradila je Aleksandra Vrebalov, naša kompozitorka koja živi u Njujorku.


Oslikani stubovi / Foto G.Č.


Film teži da ukrštanjem prikaza ambijenata Pariza i Šida, kao i likovnih dela Save Šumanovića nastalih u ove dve sredine, predstavi slikarev dvojezični umetnički svet i upotpuni naša saznanja o njegovom delu, dok muzika za film, kompozitorke Aleksandre Vrebalov, doprinosi punijem doživljaju Šumanovićevog sveukupnog stvaralaštva.

Autorka izložbe je dr Tijana Palkovljević Bugarski, muzejski savetnik.