ENIGMA ZVANA TOMA VUČIĆ PERIŠIĆ: Od saradnika, do neprijatelja - zbog njega je knez Miloš umalo ubijen!

Piše: Milorad BOŠNjAK

27. 08. 2020. u 19:00

DANAS su dostupni interni slobodnozidarski zapisi o ulozi Tome Vučića Perišića u stvaranju slobodne države Srbije.

ЕНИГМА ЗВАНА ТОМА ВУЧИЋ ПЕРИШИЋ: Од сарадника, до непријатеља - због њега је кнез Милош умало убијен!

Foto: Foto - dokumentacija "Novosti"

I tokom Vučićevog savezništva sa knezom Milošem, i u vreme Vučićevog odricanja od tog pakta, kad mu postaje najopasniji protivnik! I to će Vučića na koncu svih njegovih intriga koštati - glave!

Veruje se da je u masone iniciran u Carigradu, pod turskim patronatom - "svetlošću" kako se to zove u priznatoj masoneriji. Za deo javnosti može biti čudno: jedan vođa srpske nacionalne borbe protiv Turaka primljen u ložu kod Turaka?! Uprkos islamističkoj vlasti, lože u Turskoj su uglavnom nesmetano radile, apsolutističkoj imperiji trebale ne samo kao dokaz "demokratije" već kao oslonac pred suparničkim silama, koje su se strpljivo otimale o komade njenog teritorija u nazirućem raspadanju. One su većinom radile pod patronatom ruskih, francuskih i engleskih loža. Upravo iz lože u Turskoj pod zaštitom Evrope, iznići će "otac nacije", države sekularne od islama - Kemal Paša Ataturk, slobodni zidar visokog stepena.

MOGUĆI su dokazi da je za inicijaciju Perišića tokom izgnanstva (1840-41) u Carigradu, najzaslužniji general Mihailo Čajkovski, emisar poljskog kneza, evropskog masona Adama Čartoriskog. To, pozivajući se na Dragoslava Stranjakovića, navodi Zoran D. Nenezić, u knjizi "Masoni u Jugoslaviji (1764-1980)", Narodna knjiga, Beograd 1984. str. 178. Postoje i tvrdnje koje su nam u godinama pre ovog feljtona preneli masoni arhivari i profesori u severnoj Italiji - da je Perišić u masoneriju primljen u Gracu, u Austriji, te da je u slobodnozidarske i druge tajne misije, pa i u Tursku, odlazio kao već osvedočen mason?! Ima i tvrdnji da je on iniciran u jednoj vojnoj loži u Rusiji.

Koju god tvrdnju o inicijaciji Perišića prihvatimo, sa sigurnošću ćemo konstatovati da je na srpsku politiku uticao katkad po masonskim načelima a više mimo njih, u dosluhu sa saveznicima za i protiv vladavine knjaza Miloša, kasnije jednako i kneza Mihaila.

ADAM Čartoriski (1770-1861) bio je mason visokog stepena, o čemu postoje različiti podaci. Po istraživanju naših sagovornika starih i priznatih masona dosegao je 30. stepen, kao pripadnik "crvene" ili Andrejevske masonerije koja radi na 33 stepena. Taj 30. stepen zove se "kadoš" (u hebrejskom jeziku vitez). Čartoriski je održavao veze sa ložama te obedijencije, ali i sa ložama trostepene "plave" masonerije, tajnim službama Francuske i Engleske, emigracijom, sa ciljem oslobođenja Slovena od Austrije i Turske. Za Srbiju su tajni krugovi u Parizu, Londonu i Čartoriski smatrali da se najbrže može osloboditi, zatim im postati saveznica protiv Austrije. I u toj računici treba gledati jedan od razloga tajnog političkog približavanja knjaza Miloša Britaniji.

Toma Vučić Perišić bio je glavni politički i vojni akter proterivanja kneza Miloša Obrenovića iz Srbije

"Toma Vučić Perišić je dobio zadatak od Porte 1841. godine da izvrši prevrat u Srbiji i zbaci kneza Mihaila Obrenovića. Toma Vučić Perišić krajem avgusta 1842. godine preko Zemuna, Pančeva i Smedereva stiže do Kragujevca, gde mu se, izdajom nekoliko oficira, predaje regularna vojska, što je bio znak za početak bune u većini okruga Srbije. Posle ovog sukoba sa Mihailovim pristalicama kod Kragujevca i Žabara, u kome je prilaženje delova Mihailove regularne vojske Vučiću izazvalo pometnju i poraz kneževih pristalica, knez Mihailo je i pobegao u Zemun" (Nenezić, isto, 179).

POLOVINOM 19. veka, a verovatno i pre, u Beogradu je osnovana slobodnozidarska loža "Ali Koč". Zvanično se o njoj, po izveštajima inostranih vojnih tajnih službi, saznalo 1851, da bila je internacionalnog sastava. Njen "brat" bio i Toma Vučić Perišić.

SVEMOĆAN U SAVEZIMA

IAKO je bio član Namesništva, ustanovljenog zbog maloletnosti kneza Mihaila, Toma Vučić Perišić 1842. predvodi - državni udar za zbacivanje kneza Mihaila! Sa ciljem uspostave vlasti suparničke dinastije, kneza Aleksandra Karađorđevića, sina vođe Prvog srpskog ustanka Đorđa Petrovića Karađorđa. Toma Vučić Perišić sam nikako nije mogao postati tajni i javni gospodar Srbije, bez sigurnih veza, podrške tajnih družbi i obaveštajnih službi velesila, pogotovo Turske. Nije više ni Porta mogla sama da, kad poželi, menja vladajuće garniture u Srbiji, u kojoj je namerno izazivala kratkoročne bune, sledom latinske maksime "zavadi pa vladaj".

"Starešina beogradske lože je Mehmed Said Ismail, Turčin, koji kod Beograđana, pa i samog beogradskog paše uživa veliki ugled. Čini se da je i sam paša član lože, ili je to bar njegov tumač Ahmed efendija, ali to referent nije mogao sa sigurnošću utvrditi. Hrišćanin sekretar je profesor Šulce. Naročito opasan i agilan član je Toma Vučić Perišić, zatim su članovi jedan poljski bogataš koji se skriva iza pseudonima Moro, kapetan i direktor srpske kadetske škole Zah, rodom iz Moravske, Duše, predsednik poljskog komiteta, čiji su članovi ujedno i slobodni zidari, grof Tiskijevič, profesor Šarl Aren, suprug Čehinje Vilhelmine Vof-Aren, guvernante kneževe dece" (Nenezić, isto, 176). Ovde je citiran izveštaj dr Levisa, profesora Visoke škole u Pešti.

TOMA Vučić Perišić bio je glavni politički i vojni akter proterivanja kneza Miloša iz Srbije. U šurovanju Vučića sa tajnim službama velesila, Miloš zamalo nije bio - ubijen! Nema dokaznih informacija kako je izbegao smrt od atentatora, koje je pripremio Vučić, osim naznaka da su ga na atentat upozorili neki visokopozicionirani agenti (ali čiji?!) i slobodni zidari.

Foto: Foto - dokumentacija "Novosti"

"Knez Miloš se 1842. tajno vratio u Srbiju. Na njegovu stranu prelaze dobro naoružani Gružani, usred zavičaja i zone uticaja Tome Vučića Perišića! Bili su to buntovnici protiv Vučića, sa ciljem vraćanja Miloša na vlast. Miloševa vojska, u stvari lojalna njegovom sinu knezu Mihailu, kreće da ponovo osvoji vlast u Kragujevcu, tada prestonici, da izvrši državni udar, ali ne uspeva", objasnio nam je istoričar Nikola Petrović u gružanskoj Gornjoj Vrbavi, susednoj Donjoj Vrbavi, postojbini Tome Vučića Perišića.

KNEZ Mihailo, te 1842, pod uticajem engleske masonerije (po nekima i ruske) i dela srpske čiji gazda u senci je bio Toma Vučić Perišić, pristaje na svoje vlastito novo izgnanstvo i na izgnanstvo svog oca kneza Miloša, u Beč. To je podrazumevalo tajni masonski dogovor, da Srbija protiv Turaka više neće krvariti. Sledi malo istraživano šurovanje Rusije, Britanije i Francuske (ne Turske i Austrije) koje su htele da i Toma Vučić Perišić napusti Srbiju! Strane službe su na vlast u Srbiji već tajno dovodile kneza Aleksandra Karađorđevića, kao izbornog vladara. I Toma Vučić Perišić ubrzo odlazi iz Srbije.

Starešina beogradske masonske lože je je bio Turčin Mehmed Said Ismail

"Kad se u Srbiju vratio 1844, Vučić svirepo, krvavo guši srpsku Katansku bunu u Šapcu i Valjevu, iz ta dva grada proteruje bundžije Kragujevčane i one iz Brusnice, postojbine i uzdanice Obrenovića kod-tad još nepostojećeg Gornjeg Milanovca!", dodao je istoričar Petrović i podsetio na ovu činjenicu: "Knez Miloš je, zbog tadašnjeg savezništva Tome Vučića Perišića s njim, burne 1835. ovoga unapredio u čin polkovnika (pukovnika)".

Zahvaljujući i tom činu, Perišić, gospodar po tituli koju su imali i drugi zaslužnici, postaje gospodar Srbije, rušenja kneza Miloša i kneza Mihaila! Sve to, najviše iz senke.

 
SUTRA: Da li je knez Miloš Obrenović ubijen

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije