PREMIJERKA Brnabić: Ekonomski rezultati u 2020. bolji od očekivanih

Tanjug

01. 10. 2020. u 17:06

EKONOMSKI rezultati u 2020. bolji su od očekivanih, zaključak je sednice Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast BDP-a kojom je danas predsedavala premijerka Ana Brnabić.

ПРЕМИЈЕРКА Брнабић: Економски резултати у 2020. бољи од очекиваних

Ana Brnabić

Na sednici su analizirani najvažniji ekonomski rezultati, kao i napredak na najznačajnijim projektima za srpsku ekonomiju i zbog dobrih rezultata Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije revidirali su svoje procene rasta BDP-a za celu godinu na minus jedan odsto, sapšteno je iz vlade posle sednice Saveta.

"Cilj je da Srbija bude među vodećim zemljama i ekonomijama u Evropi po privrednom rastu u 2020. godini, a na dobrom putu smo putu", istakla je premijerka Brnabić.

Premijerka je dodala da će vesti da smo u prethodna tri kvartala ove godine postigli uspeh, imati značajne pozitivne efekte na našu privredu i ekonomiju.

Takođe, da su one još jedan dokaz da idemo u pravom smeru, a da reforme i vizija vlade daju rezultate, navela je Branbić.

U avgustu su rezultati bili bolji od očekivanih uprkos pandemiji izazvanom koranavirusom, saopšteno je iz vlade.

Takođe, Srbija je zabeležila značajan rast industrije od 4,2 odsto, dok su i rezultati u poljoprivrednom sektoru bolji od očekivanih, što znači da će ova godina verovatno biti rekordna u poljoprivrednoj proizvodnji.

Tržište rada nastavilo je stabilan rast, tako da je broj zaposlenih u avgustu bio veći za 1,8 odsto u odnosu na avgust prošle godine.

Takođe, iako je bio očekivan pad u broja stranih turista koji su posetili Srbiju, zabeležen je rast u sektoru turizma kod broja domaćih turista, sa više od 25 odsto.

Vlada Srbije, zajedno za predsednikom Republike Srbije, nastavlja da realizuje sve projekte koji, uprkos pandemiji, nisu prekidani.

S obzirom na pozitivan trend i brz oporavak privrede, cilj je da Srbija, uz efikasan nastavak planiranih projekata, nema pad BDP-a u ovoj godini, što bi bio istorijski rezultat i verovatno najbolji ekonomski rezultat u Evropi, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIS i KK Partizan obezbedili zimsku opremu za 600 dece