KREDIT ZA BOLJE PRUGE : Srbija se zadužuje 102 miliona evra kod EBRD i francuske Agencije za razvoj

S. B.

16. 06. 2021. u 11:13

SRBIJA će se ove godine zadužiti 102 miliona evra kako bi povećala efikasnost i bezbednost na železnici, ali i unapredila njihovo upravljanje. Ova sredstva su predviđena za prvu fazu programa.

КРЕДИТ ЗА БОЉЕ ПРУГЕ : Србија се задужује 102 милиона евра код ЕБРД и француске Агенције за развој

Foto N. Skenderija

Polovinu novca pozajmljujemo od Međunarodne banke za obnovu i razvoj, koja je deo Svetske banke, na 12 godina, uz kamatnu stopu koju čini marža od 0,65 odsto i šestomesečni euribor. Za preostali 51 milion evra ćemo se zadužiti kod Francuske agencije za razvoj.

Pozajmljena sredstva će se koristiti za obnovu pruga, pripremu tehničke dokumentacije za ulaganja u narednim fazama programa, ali i za unapređenje pružnih prelaza širom Srbije.

- Da bi se osigurala dugoročna održivost ambicioznog plana investicija Vlade u železnicu i da bi se obezbedilo sistematsko, transparentno i objektivno planiranje investicija u održavanje i obnovu infrastrukture, ova komponenta će finansirati uvođenje Sistema za upravljanje imovinom - stoji u obrzloženju predloga zakona kojim se zajam odobrava.

Deo sredstava će biti utrošen i na sprovođenje sektorskih reformi kroz izgradnju institucionalnih kapaciteta i uvođenje savremenih sistema upravljanja i pristupa. Treća komponenta programa je uspostavljanje okruženja za dalju modernizaciju železnice.

- Ova komponenta će finansirati mere za zaštitu osetljivih i siromašnih i jačanje sektorskih mogućnosti za održivi razvoj i otvaranje radnih mesta - uveravaju nadležni. - Fokus će biti na korišćenju informacionih tehnologija u železničkom saobraćaju, koje je još u povoju, i na produbljivanju znanja o tržišnim potencijalima i razvoju strategija za privlačenje nekonvencionalnih korisnika. Tri pokretačka elementa će biti podržana - inteligentni sistem upravljanja železnicom i bezbednošću, integracija sa drugim vidovima transporta i urbanim područjima i optimizacija potencijala tržišta u železničkom sektoru.

SMANjENjE ZAGAĐENjA VAZDUHA

OD MEĐUNARODNE banke za obnovu i razvoj pozajmićemo i 100 miliona dolara, odnosno oko 82 miliona evra, za unapređenje efikasnosti javnog sektora i zeleni oporavak. Cilj je rešavanje pitanja u pogledu transparentnosti u javnom sektoru i nastojanja da se poveća otpornost na buduće šokove i rizike povezane sa klimatskim promenama, kao i da se reši pitanje zagađenja vazduha.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna