ZBOG DVOJNOG DRŽAVLJANSTVA "ISPISUJU" 2.100 GRAĐANA: Sumnje povodom najave MUP CG da pokreće postupak za brisanje iz knjige državljana

V. KADIĆ

06. 05. 2021. u 10:00

MINISTARSTVO unutrašnjih poslova Crne Gore najavilo je pokretanje postupka za oduzimanje crnogorskog državljanstva za ukupno 2.108 građana. Na udaru ove odluke naći će se građani Crne Gore koji imaju i državljanstvo neke druge države - uglavnom Srbije.

ЗБОГ ДВОЈНОГ ДРЖАВЉАНСТВА ИСПИСУЈУ 2.100 ГРАЂАНА: Сумње поводом најаве МУП ЦГ да покреће поступак за брисање из књиге држављана

Foto D. Milovanović

I dok se vlasti pravdaju da se "čistka" sprovodi po zakonu, radi ažuriranja registra prebivališta, deo javnosti u ovom potezu čita novi talas političkog pritiska.

- Po službenoj dužnosti, kroz nekoliko dana, biće po sili zakona pokrenut postupak za gubitak crnogorskog državljanstva. Ukupno 2.108 osoba biće upoznato sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države - saopšteno je iz MUP Crne Gore, uz napomenu da će osobe sa spiska dobiti priliku da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže - crnogorsko ili strane države.

U policiji nije precizirano do kada će ova procedura biti okončana. U ovoj najavi MUP-a, međutim, mnogi prepoznaju i politički aspekt, budući da Crna Gora iščekuje važne lokalne izbore u Herceg Novom, zakazane za 9. maj. Ovakvo viđenje potvrđuje i to što je Državna izborna komisija (DIK) pre vaskršnjih praznika saopštila da je u hercegnovski birački spisak upisano 1.973 građana koji biračko pravo imaju i u Srbiji, što čini 11 odsto od ukupnog broja glasača ove opštine.

Do ovih podataka DIK je došao, kako je navedeno, poređenjem hercegnovskog i jedinstvenog biračkog spiska srpskog Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, koji je dostupan na sajtu.

Iz crnogorskog MUP-a saopštavaju i da proveravaju ukupno 8.000 građana upisanih u birački spisak Crne Gore. Dosadašnje provere pokazale su da njih 595 poseduje legalno dvojno državljanstvo. Protiv njih neće biti pokrenut postupak za gubitak crnogorskog pasoša, jer su državljanstvo druge države stekli pre osamostaljenja Crne Gore.

Najavljeno "češljanje" knjige državljana i biračkih spiskova dolazi u jeku javne rasprave povodom predloga novog zakona o registru prebivališta i boravišta, koji predlaže vlada Zdravka Krivokapića. Njime se predviđa da se iz biračkog spiska uklone domaći državljani koji ne mogu da dokažu da imaju prebivalište u Crnoj Gori, već žive u inostranstvu.

U međuvremenu, Vlada je najavila i liberalizaciju dobijanja crnogorskog državljanstva za osobe koje godinama žive u Crnoj Gori. Nije poznato koliko bi osoba poreklom iz Srbije, BiH i Rusije steklo "građanstvo" Crne Gore. Ovaj predlog Vlade izazvao je negodovanje Patriotsko-komitskog saveza, zbog koga su njegove pristalice prošlog meseca protestovale u Podgorici i na Bogetićima. Ove skupove obeležili su incidenti i blokade saobraćajnica.

Iz DPS Mila Đukanovića ocenjuju da se ovim zakonskim rešenjima pokušava izvršiti etnički, demografski i izborni inženjering, što je iz Ministarstva unutrašnjih poslova više puta demantovano.

NA SPISKU I MINISTRI

GRAĐANSKA inicijativa "21. maj", koja najvećim delom okuplja crnogorske nacionaliste, najavila je inicijativu za oduzimanje državljanstva ministrima Vladimiru Leposaviću, Milojku Spajiću i Vesni Bratić, zbog sumnje da im to nije jedino državljanstvo koje poseduju.

- Ukoliko se dođe do dokaza da pojedini ministri u Vladi imaju dvojno državljanstvo, biće pokrenut postupak za gubitak crnogorskog državljanstva, po sili zakona - odgovorili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april