SMETA IM SRPSKO DRŽAVLJANSTVO! Dr Velibor DŽomić o izmenama i dopunama Zakona u Crnoj Gori

V. KADIĆ

02. 04. 2021. u 10:04

PREDSEDNIK Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić nedavno je najavio izmene i dopune Zakona o državljanstvu kako bi se uklonile nepravedne odredbe, ali prema onome što se navodi u Vladinoj informaciji, najverovatnije će se načiniti samo kozmetičke promene.

СМЕТА ИМ СРПСКО ДРЖАВЉАНСТВО! Др Велибор Џомић о изменама и допунама Закона у Црној Гори

Foto: V. K.

Zbog toga su zabrinuti građani iz Srbije koji su posle referenduma 2006. preko noći postali "stranci". Protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, ocenjuje da se MUP Crne Gore odlučio za malo manje rigidniji pristup od prethodnog. Podseća da je priznato svako državljanstvo koje je stečeno do obnove nezavisnosti Crne Gore, osim srpskog!

- MUP predlaže, a Vlada kao Informaciju usvaja predlog, po kome će državljanstvo Crne Gore moći da dobiju samo lica koja imaju 10 godina odobrenog privremenog boravka u Crnoj Gori. Razlika je jedino u pet godina privremenog boravka koje prethodni režim nije računao u roku od 10 godina. Ostali uslovi će, a prvenstveno odricanje od svog državljanstva, potvrda o poznavanju crnogorskog jezika i famozno mišljenje ANB da "ne postoje smetnje iz razloga bezbednosti i odbrane Crne Gore" i dalje ostati na snazi - upozorava Džomić. - Ministar Sergej Sekulović nije obavešten da su službenici MUP-a tokom prethodnih godina svim stranim državljanima nezakonito, na po nekoliko dana, prekidali privremene boravke na svake dve godine, a sa ciljem da ne mogu da steknu pravo na stalno nastanjenje. Da zlo bude veće - Informaciju su pripremali oni koji su tako postupali tokom prethodnih godina! I koji tu problematiku mnogo bolje znaju od resornog ministra i cele vlade!

Džomić upozorava da monasi, monahinje, sveštenstvo i članovi svešteničkih porodica, sudeći po najavi, takođe neće moći da dobiju državljanstvo Crne Gore, jer je nemoguće, zbog postupanja prethodnog režima, da ispune uslove koje predlaže ministar, a Vlada prihvata.

- Jer, sveštenstvu i monaštvu uopšte nije odobravan privremeni boravak po osnovu obavljanja verske službe, i pored brojnih presuda Upravnog suda u njihovu korist. A borave i žive u Crnoj Gori i po 20 i više godina! I ugradili su svoju mladost u obnovu svetinja! Da li Vlada može da nam odgovori kada će monahinje da dokažu da su izmirile poreske obaveze? Da li je ovo samo jedan od rafiniranijih načina da se dođe do "domicilnog sveštenstva" kojeg je, na današnji dan, više od 80 odsto u Crnoj Gori? Otkako je izabrana nova vlada pa do danas, nijedno svešteno lice nije dobilo ni privremeni boravak po osnovu obavljanja verske službe - i pored Upravnog suda. Pita li se neko iz nove vlade kako se ti ljudi leče, žive, putuju do svojih domova - zaključuje Džomić, koji je više od polovine svog života proveo i živi u Crnoj Gori.

MNOGA PITANjA BEZ ODGOVORA

U dokumentu uopšte nisu zastupljenje osobe koje više godina borave u Crnoj Gori bez crnogorskog državljanstva, kao ni broj odbijenih zahteva za prijem u crnogorsko državljanstvo tokom prethodnih 15 godina. Koliko je među njima državljana Srbije, ali i drugih država? Jasno je da stranci, a posebno Srbi, nisu smeli da traže crnogorsko državljanstvo iz straha da ne izgube privremeni boravak zbog "mišljenja" bezbednosnih službi koje su ih neretko pretvarale u "državne neprijatelje" - naglašava Velibor Džomić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)