PRAVE IZLETE NA SVOJU RUKU: Nastavnici pojedinih škola organizuju đačka putovanja, iako važi zabrana Ministarstva prosvete

Lj. BEGENIŠIĆ

03. 02. 2021. u 11:30

EKSKURZIJE i rekreativna nastava već godinu dana su potpuno obustavljeni zbog epidemije virusa korona i preporuka zdravstvenog kriznog štaba da se đačka putovanja ne realizuju.

ПРАВЕ ИЗЛЕТЕ НА СВОЈУ РУКУ: Наставници појединих школа организују ђачка путовања, иако важи забрана Министарства просвете

Foto arhiva

Međutim, ovih dana u nekim školama pojedini nastavnici organizuju rekreativnu nastavu i izlete, a kako nam kažu roditelji, u toku je pravljenje spiskova dece koja žele da idu i prikupljanje novca. Roditelji su zabrinuti, jer se epidemija još nije stišala i pitaju kako je moguće bezbedno organizovati dečja putovanja, dok se, istovremeno, nastavni proces odvija po kombinovanom modelu, kako bi se ispoštovale sve preporuke zdravstvene struke.

Direktori škola kažu nam da nastavnici to rade privatno, na svoju ruku organizuju odlaske, škole s tim nemaju ništa i da je sva odgovornost na roditeljima koji šalju decu i nastavniku koji ih vodi.

U Ministarstvu prosvete ističu da na osnovu dopisa iz avgusta 2020. godine niko ne može pre proleća da organizuje rekreativnu nastavu.

Jedna od škola u kojima nastavnici organizuju putovanja i izlete za decu je i beogradska OŠ "Pavle Savić", a odlazak je planiran za jul.

- Škola s tim nema ništa - ističe za "Novosti" direktor Milan Krstić. - Nama je važno da se škola ni na koji način ne meša u to, a šta neko radi privatno, na to ne možemo da utičemo. Inače, škola u godišnjem planu rada ima uvrštene ekskurzije, ukoliko se eventualno stanje popravi i organizacija putovanja bude moguća, ali od konkretnih priprema još nema ništa.

Kako smo saznali, deca iz novosadske OŠ "Kosta Trifković" boravila su u decembru u jednom zimskom odmaralištu, ali i to su organizovali nastavnici na svoju ruku, a u dogovoru sa roditeljima.

- Škola u tome nije učestvovala - kaže nam direktor Milan Spasojević. - Mi moramo da se držimo preporuka Kriznog štaba, a sada važi zabrana putovanja. Uspeli smo da organizujemo dva izleta prošle godine u junu kada je ukinuto vanredno stanje, ali posle toga je opet sve stalo.

Takođe, neke škole su odlučile da ovih dana raspišu tender, kako bi eventualnu odluku o odlasku na ekskurziju dočekale spremne. Taj postupak, međutim, ne znači ništa, jer putovanja neće biti ukoliko se za to ne dobije odobrenje nadležnih tela.

U međuvremenu, mnogi roditelji koji su uplaćivali rate za ekskurzije, pre nego što je epidemija sve zaustavila, sada strahuju da je novac zauvek izgubljen. Niko im se nije obratio i pojasnio šta će biti s tim sredstvima, škole i dalje ćute, agencije polako odlaze u stečaj.

Pravnici navode da roditelji, kada utvrde gde se novac nalazi - na računu škole, agencije ili hotela - mogu da se obrate opomenom pred tužbu za povraćaj novca, a potom da nadležnom sudu tuže onog ko im taj novac duguje.

- Vlada je, na inicijativu Ministarstva za turizam, donela Uredbu o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje nije realizovano zbog virusa korona. Ta uredba ne rešava problem odlaska na rekreativnu nastavu i ekskurziju i jedina alternativa je sudski spor za povraćaj novca - objašnjenje je advokata, dodajući da je rok za tužbu tri godine od prve uplate ako se putovanje ne realizuje.

Naglašava i da je dobro što će se uz agencije tužiti škola i ministarstvo koji su solidarno odgovorni, što je dobro za naplatu jer je država solventnija od agencija u stečaju. Ovim povodom u Ministarstvu prosvete kažu da ono nije potpisalo ugovore. Ugovore, inače, sklapaju škole i njima su i regulisana međusobna prava i obaveze škole i organizatora ekskurzije, odnosno agencije.

ZA DVOJE DECE 40.000 DINARA

U nekim školama roditeljima je rečeno da će novac biti prenet u narednu godinu, a tek poneke su vratile novac.

- Za dve kćerke koje idu u četvrti i drugi razred uplatio sam 40.000 dinara, za putovanja na Zlatar i Zlatibor. Novac nije vraćen, ali u školi nam je rečeno da će sredstva biti "preneta" u vreme kada budu mogli da realizuju putovanja - kaže nam M. S. iz Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna