ATOMSKA ENERGIJA ZA OTKRIVANjE I PREVENCIJU KOVIDA 19: Direktorat za radijacionu i nuklearnu energiju održao virtuelnu konferenciju

Lj. B.

03. 12. 2020. u 09:58

АТОМСКА ЕНЕРГИЈА ЗА ОТКРИВАЊЕ И ПРЕВЕНЦИЈУ КОВИДА 19: Директорат за радијациону и нуклеарну енергију одржао виртуелну конференцију

Foto Printskrin

NUKLEARNA energija ima veliku ulogu u borbi protiv virusa korona, a cilj je da se nuklearne tehnologije iskoriste za detekciju bolesti, ali i za njenu prevenciju.

Ovo je juče poručeno sa virtuelne konferencije "Nuklearna sigurnost danas" koju je organizovao Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost Srbije.

- Početkom godine suočili smo se sa epidemijom koja je zatvorila gradove i države, a međunarodna agencija za atomsku energiju opremila je 126 članica materijalom za detekciju uzoraka na kovid 19. Srbija je tako dobila tri moderne laboratorije - rekla je Maja Gojković, ministarka kulture i predsednica UO SRBATOM.

Direktorka Instituta "Vinča" Snežana Pajović, istakla je da ovaj institut sarađuje sa tri laboratorije koje rade PCR test - "Torlakom", "Vatrenim okom" i laboratorijom u Batajnici:

- U toku je projekat u okviru koga se istražuje koliko geni mogu uticati na kliničku sliku zaraženih koronom. Sa Univerzitetom iz Teksasa istražujemo koliko već postojeći lekovi mogu pomoći u borbi protiv ovog virusa.

Verica Jovanović, v.d. direktora "Batuta", naglasila je da je saradnja sa nemedicinskim sektorima veoma važna, dok je Ema Kulikala iz međunarodne agencije za atomsku energiju istakla je da je ova agencija donirala opremu za tri ustanove u Srbiji. To su Institut "Torlak", Naučni veterinarski institut u Novom Sadu i Veterinarski institut u Kraljevu, a vrednost opreme je 250.000 evra.

Instituti u Novom Sadu i Kraljevu na ovoj konferenciji predstavili su se prilozima u kojima je istaknuta važnost i uloga opreme koju su dobili za istraživanje virusa korona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)