90 HRAMOVA SU BLAGO PRESTONICE: Izložba Zavoda za zaštitu spomenika kulture posvećena crkvenoj arhitekturi glavnog grada (VIDEO)

R.D.

12. 10. 2020. u 17:35

SRPSKI narod punih 12 vekova podiže svoje hramove. Samo na prostoru Beograda postoji ukupno 93 crkve. Najstarija aktivna crkva jeste Hram Svetog Nikole u Zemunu, a ove godine će biti završena i najveća i najmonumentalnija - Hram Svetog Save na Vračaru.

90 ХРАМОВА СУ БЛАГО ПРЕСТОНИЦЕ: Изложба Завода за заштиту споменика културе посвећена црквеној архитектури главног града  (ВИДЕО)

Foto: Ž. Knežević

Ovo je rečeno juče u porti Vaznesenjeske crkve u Beogradu, gde je povodom jubileja 800 godina samostalnosti SPC otvorena izložba "Molitvena izvorišta" posvećnoj srpskoj pravoslavnoj crkvenoj arhitekturi na teritoriji Beograda. Iza ove reprezentativne postavke nalazi se Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i stručnji saradnici ove ustanove istoričari umetnosti Irena Sretenović i Hajna Tucić, kao i fotograf Snežana Negovanović.

Dugotrajnim terenskim radom one su napravile jedinstven registar beogradskih bogomolja i njihove prošlosti, koji prati i tipologija, analiza stilova i načina gradnje, kao i evidencija stanja ovih objekata i preporuke za njihovo održavanje.

Izložbu u porti Vaznesenjske crkve otvorio je patrijarh srpski Irinej koji je podsetio da je Beograd prvi put postao glavni grad u vreme despota Stefana Lazarevića, ali da iz njegovog doba nije u celini sačuvana nijedna crkva.

- Crkve Beograda jesu spomenici kulture, ali i duhovna žarišta - centri vere i negovanja posebne hrišćanske etike. Vernici glavnog grada imaju potrebu za još bogomolja i drago mi je što grad Beograd pomaže da, pored ostalih udovolji i ovoj vrsti potrebe svojih žitelja. Važno je da kvalitetno živimo, ali moramo da brinemo i o višem nivou, a to je duhovnost i kultura - naveo je patrijarh Irinej.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)