PREMIJERKA: Beograd domaćin konferencije o nauci 2022. godine

Tanjug

12. 11. 2021. u 11:58

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će Srbija u septembru 2022. godine biti domaćin skupa o nauci i održivom razvoju Uneska, koji će zajedno organizovati sa tom organizacijom.

ПРЕМИЈЕРКА: Београд домаћин конференције о науци 2022. године

Foto: Tanjug

Brnabićeva je nakon panela na plenarnoj debati 41. zasedanja Generalne Skupštine Uneska u Parizu, u obraćanju novinarima, istakla da se radi o najvećem skupu Uneska i to na jednu od najvažnijih tema za održivi razvoj i dalji ekonomski rast i napredak, ali u skladu sa ciljevima održivog razvoja Agende 20 - 30 UN.


- Pred nama je veliki posao, ali Srbiji je ukazana ogromna čast time što je organizator sa Uneskom, ali i time što će biti domaćin najvećeg naučnog skupa - kazala je premijerka.

Ona je istakla da Srbija teži da se pozicionira kao lider u razvoju veštačke inteligencije kroz njenu primenu i jedan od ključnih stubova u etici.

Brnabićeva je naglasila da će Srbija do kraja 2022. imati skladište celokupne naučne produkcije iz Srbije sa slobodnim pristupom.

Ukazala je i da se Srbija posebno usredsredila na investicije u ruralne sredine s ciljem da skoro 100 odsto njene teritorije bude pokriveno brzim internet do 2025. godine.

Premijerka je naglasila da je ponosna i da joj je čast što može da predvodi zemlju, koja je, kako je rekla, postala regionalni lider u veštačkoj inteligenciji, poštujući smernice i principe etike u ovoj oblasti.

Ona je istakla da su uloga i delovanje Uneska, kao organizacije koja postoji 75 godina, sada potrebniji nego ikada ranije.

Naglasila je da je Srbija i dalje predana tome da kontinuirano ulaže napore da postigne vidljive i održive rezultate u primeni Agende za održivi razvoj 2030. i istakla da je Srbija uspostavila Nacionalnu akademiju za javnu administraciju, gde javni službenici mogu da uče nove veštine.

Podsetila je i da je Srbija počela sa uvođenjem IT obuke i kurseva digitalnog pisanja, kao i da je otvorila desetak Nacionalnih centara za obuku kako bi smanjila razlike koje postoje na tržištu rada.

Brnabićeva je istakla da potpuno podržava usvajanje Preporuke o otvorenoj nauci i istakla da je Srbija uspostavila portale o otvorenim podacima i otvorenoj nauci, kako i da uvodi koncept e-nauke.

Istakla je i da je posebno zadovoljna zbog činjenice da će biti usvojena globalna preporuka o etici u veštačkoj inteligenciji i ukazala da je Vlada Srbije usvojila Strategiju za razvoj veštačke inteligencije za period od 2020. do 2025. godine kako bi omogućila korišćenje veštačke inteligencije za promociju ekonomskog rasta i zaposlenosti i omogućila bolji život za sve građane.

Premijerka je rekla da je odgovornost svih država članica da očuvaju načela konsenzusa i konstruktivnog i otvorenog dijaloga po svim pitanjima, koji su pod mandatom Uneska.

- Deleći i prepoznajući svetsku viziju i vođstvo Uneska, Srbija stoji kao pouzdan partner, snažno posvećen mandatu i vrednostima Uneska - zaključila je Brnabićeva.

BONUS VIDEO:  PREMIJERKA U KLINČU SA NOVINARKOM N1: Evo kako je odgovorila na pitanje o vakcini

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)