BRANEĆI OTADŽBINU ODLETELI U VEČNOST: Po knjizi dr Budimira Potočana "Nebo je gorelo", snimljen i film o 130 jugoslovenskih pilota

S. Vidačković

21. 10. 2021. u 11:15

HEROJSTVO nebeskih junaka, vazduhoplovaca Jugoslovenske kraljevske ratne avijacije koji su branili Srbiju od Nemaca tokom Aprilskog rata 1941, stiglo je i do velikog platna.

БРАНЕЋИ ОТАЏБИНУ ОДЛЕТЕЛИ У ВЕЧНОСТ: По књизи др Будимира Поточана Небо је горело, снимљен и филм о 130 југословенских пилота

Foto Arhiva

Po knjizi dr Budimira Potočana "Nebo je gorelo", vojno--filmski centar Ministarstva odbrane "Zastava film" je snimio dokumentarac "Branili su nebo otadžbine", koji će premijerno biti prikazan večeras od 20 sati, u "Kombank dvorani".

Pomenuto delo, u izdanju "Vukotić medije", izašlo je ove godine, povodom osam decenija od Aprilskog rata, a dr Potočan kaže da je duže od 35 godina prikupljao materijal o herojima kraljevske avijacije koji su decenijama bili nepravedno zaboravljeni.

- O jugoslovenskim vazduhoplovcima, posebno o njihovoj ulozi u odsudnim događajima od 6. do 16. aprila 1941, malo se znalo, pa se malo i pisalo. A, oni su ponos Srbije i uveren sam da svih 130 branilaca otadžbine zaslužuje dostojan spomenik - kaže autor, predlažući da se na njemu, jednog dana, nađu i reči Velimira Terzića: "Pružajući zadivljujući otpor, jugoslovenski piloti su sa svojim posadama najvećim delom poginuli u neravnopravnim borbama sa znatno nadmoćnijim neprijateljem, a Ratno vazduhoplovstvo je u granicama svojih mogućnosti ispunilo patriotsku dužnost"!

"Harikejn" iz sastava JKRV, Foto Arhiva

S obzirom na to da dugo nije bilo poznato koliko se vazduhoplovaca borilo u Aprilskom ratu, kakva im je uloga bila namenjena i koliko ih je poginulo u odbrani otadžbine, odgovore na sva ova pitanja pokolenja će pronaći u ostvarenju "Branili su nebo otadžbine" koje, osim autentičnih svedočenja i artefakata, sadrži i igrane inserte kojima se rekonstruišu stvarni događaji. Stradali avijatičari će od zaborava biti otrgnuti zahaljujući rolama profesionalnih glumaca, jer su tokom višemesečnog snimanja kamere bile aktivne u Banatu, Sremu, Bosni i Hercegovini... Posle premijere, ovaj dokumentarac trebalo bi da bude emitovan i na RTS.

Dr Budimir Potočan, Foto I. Marinković

- Još manje je poznato da je tokom Aprilskog rata, osim pomenutih avijatičara, u odbrani otadžbine junački poginulo i više od 400 pripadnika neletačkog osoblja. Od tih dana navršilo se više od 80 godina, a ovo je podsećanje na njihovu časnu borbu i neustrašive podvige.

Oni su poleteli u odbranu Beograda, u zoru 6. aprila 1941., Foto Arhiva

Samožrtvovanje pre kamikaza

PODVIZI jugoslovenskih avijatičara su zabeleženi još prvog dana rata, 6. aprila 1941. Dr Potočan kaže da su tog dana odvažno poletela trojica pilota, boreći se do poslednjeg metka i herojskog samoubistva... Iako je tu reč o ličnom činu i pojedinačnim slučajevima, činjenica je da su prva samožrtvovanja u Drugom svetskom ratu izvršili jugoslovenski, a ne japanski piloti, poznatiji kao kamikaze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024