MIRAŠEV MODEL I ZA HRVATSKU CRKVU: Kampanja protiv SPC iz Crne Gore prihvaćena i u proustaškim krugovima

R. DRAGOVIĆ

05. 10. 2021. u 10:33

KALEM anticrkvene kampanje koju su, uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, poveli novocrnogorski nacionalisti i opoziciona DPS Mila Đukanovića uspešno se prima u krugovima ekstremne desnice u Hrvatskoj.

МИРАШЕВ МОДЕЛ И ЗА ХРВАТСКУ ЦРКВУ: Кампања против СПЦ из Црне Горе прихваћена и у проусташким круговима

Komite i zastave ispred Cetinjskog manastira / Foto D. Milovanović

Njen ishod je novi talas zahteva za uspostavljanjem takozvane Hrvatske pravoslavne crkve (HPC), koja je postojala jedino u vreme Pavelićeve Nezavisne Države Hrvatske.

Radikalna hrvatska desnica, poput crnogorske, već nekoliko puta tokom poslednje dve decenije pokušala je da reafirmiše tzv. HPC, kao versku organzaciju koja bi okupila "pravoslavne Hrvate" i napravila otklon prema Srbima i kanonskom pravoslavlju.

Kao i u montenegrinskoj Crnoj Gori, i u delu hrvatske javnosti se čuje da je SPC "Crkva Srbije" - nacionalistička organizacija koja svojim delovanjem "sprovodi velikosrpske ideje", zagovara program "srpskog sveta" i ugrožava bezbednost regiona. Na toj platformi zagovara se čak i zabrana rada SPC, a briga o pravoslavnim vernicima upućuje na buduću HPC.

Iako se ovi stavovi čuju isključivo u grupama ekstremista, a zvanični Zagreb odbija da HPC upiše u registar crkava, oni ipak imaju poseban prizvuk, jer dolaze u jeku popisa stanovništva i latentnog pritiska na Srbe da se izjasne kao "pravoslavni Hrvati".

Sastavni deo ove kampanje su i bilbordi koji su se uoči popisa pojavili uoči popisa sa pozivom Srbima da se izjasne kao Hrvati, pravoslavne vere i pripadnici HPC, sa grbom ove kvaziverske organizacije sa trolisnim pravoslavnim krstom preko šahovnice.

- Ovo je jedan od načina zastrašivanja i pritisaka na ionako osetljivu srpsku zajednicu u Hrvatskoj, tipičan pokušaj asimilacije - rekla je poslanica Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Hrvatskom saboru Dragana Jeckov.

- Ideja da svi Srbi budu Hrvati, pravoslavne vere, nije originalna i nova jer je postojala i za vreme NDH, kada je Hrvatska pravoslavna crkva jedino delovala.

Nema dileme da je između pristalica novocrnogorskog nacionalizma i ekstremnih hrvatskih desničara napravljen "most razumevanja". Otud se na skupovima tzv. crnogorskih komita pevaju Tompsonovi hitovi i vijori šahovnica, a Miraš Dedeić svoj model ustupa i Hrvatima za stvaranje HPC, kao oružja protiv jedine kanonske crkve - SPC.

Renesansa zloglasne Hrvatske pravoslavne crkve počela je pre više od deceniju, najviše zahvaljujući angažmanu poznatog hrvatskog proustaše Iva Matanovića ili današnjeg propagatora novinara Marka Juriča. Čelnik ove kvazi verske zajednice i jedini "sveštenik" jeste Bugarin Aleksandar Radoev Ivanov, koji je sam sebi dodelio čin arhiepiskopa. Poznati su po tezi da je "Pavelićeva HPC imala mirotvornu ulogu", službama za pokoj duše hrvatskih branitelja pravoslavne vere ili otkrivanju istine da su viđeni Srbi iz Hrvatske bili Hrvati pravoslavci.

POPISUJU SE KAO PRAVOSLAVCI

DA je reč o ekstremnom i ideološkom pokretu zaogrnutom pod veo crkve objašnjava i Savo Štrbac iz "Veritasa":

- Ovaj koncept objedinjuje tri međusobno posvađane grupacije u Hrvatskoj koje se sve izjašnjavaju kao HPC. Njihov motiv nije novac. Osnivač sve ove tri grupacije je Ante Pavelić 1942. godine i svi oni se pozivaju da su nastavljači njegovog dela - navodi Štrbac i ukazuje da se njihove pristalice organizovano popisuju kao Hrvati pravoslavne vere, kako bi naduvavali brojno stanje.

Zapratite Nportal na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas