GOVOR PATRIJARHA PORFIRIJA: "Oluju" ne smemo zaboraviti, ali moramo oprostiti!

Tanjug

04. 08. 2021. u 21:31

PATRIJARH SPC Porfirije poručio je večeras u Busijama, na obeležavanju Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u vojnoj akciji Oluja, da treba da se pomolimo za sve nevino postradale u strašnim avgustovskim danima 1995. godine, ali i za sve postradale pre toga u Hrvatskoj, kao i da ne smemo zaboraviti, ali da kao hrišćani moramo oprostiti.

ГОВОР ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА: Олују не смемо заборавити, али морамо опростити!

Foto: I.Marinković

- Da se pomolimo Bogu da u svoje naručje primi sve nevine postradale strašnih avgustovskih dana 1995. godine, ali i one pre toga, od zadarske kristalne noći, stradale u Medaku i ličkim selima, do Pakraca i zapadnoslavonskih sela, sve nevino pobijene u gradovima i selima, po ulicama i njihvama u kućama i stanovima - rekao je Porfirije nakom opela u Busijama, kojem je prisustvovao državni vrh Srbije i Republike Srpske na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- Sabrali se da se molitveno setimo nebivalog po razmerama na evropskim prostorima nasilnog egzodusa našeg naroda sa područja Dalmacije, Banije, Korduna, Like i Zapadne Slavonije. Sve je to kamičak u mozaiku naših novijih stradanja i raspeća zajedno sa Jadovnom, Jastrebarskim, Glinom, Jasenovcem... - naveo je patrijarh srpski.

Moleći se za postradale, dodao je ne želimo da zloupotrebljavajući žrtve produbljujemo spiralu sukoba niti da vodimo ratove komemorativnim politikama sećanja, a još manje da uđemo u matricu zapomaganja i parališemo sebe zatvaranjem u bezilazno stanje žrtve.

Istakao je da narativ žrtve ne može biti pokretač niti izvor nadahnuća, kao i da je to pre trajna muka i pakao.

- Naš narod je toliko puta baš kroz žrtvu osvajao iskustvo slobode i vaskrsneja - rekao je patrijarh.

Porfirije je ponovio reči bivšeg patrijarha Germana - Ne smemo zaboraviti, ali moramo oprostiti.

On je je podsetio na svetog mučenika Vukašina Jasenovačkog iz Klepaca koji je rekao - samo ti dijete ti radi svoj posao, koje su bile upućene monstrumu lišenom svakog ljudskog lika.

Porfirije kaže da je mnogo puta bio u Dalmaciji i zavoleo kao svoju braću i pravoslavne Srbe, ali i mnoge dobre Hrvate, koji su bili vekovima upućeni jedni na druge i postajali srodnici, ali imali i sukobe i pronalazili načine da zajedno idu dalje.

- Zato se pitam ko je dobitnik vašim progonom, ostala je samo pusta i prazna, neobrađena zemlja, a zlo je upisalo sebi još jedan dobitak. Čovek je poražen, a Bog koji hoće mir među ljudima još jednom je izneveren - rekao je Porfirije.

Obraćajući se okupljenim u Busijama poručio je - danas smo se sabrali kako bi jasno rekli da ne zaboravljamo krajeve u kojima smo se majčinim mlekom hranili, i to ne samo mi već i naši preci koji su se vekovima rađali u Dalmaciji, na Kordunu, u Lici, na Baniji i u Slavoniji, po čitavoj današnjoj Hrvatskoj.

Kaže da pamtimo i Praredovića, Desnicu, Teslu, Milankovića i sve druge koji su doprinosili ne samo kulturi svog srpskog naroda već i hrvatskog i svih naroda sveta.

Poručio je da jedino sa verom u Boga i sa crkvom možemo da i pored svih teškoća da damo sve od sebe u izgradnju mira i ispravljenje istorijskih nepravdi.

Ta merila nisu pojmljiva našem umu, ali će svakom dati po delima njegovim, dodao je on.

- Nisu nam potrebni samozvani mirotvroci kao posrednici, jer su oni često vođeni nama nepoznatim interesima. Pod plaštom mirotvorstva oni nam neretko nameću formule naših nesporazuma sa drugima, kao jezičke i zauvek definišuće logore. Na taj način ne samo da pomažu već stvaraju nepromostive jazove i čine ih još dubljim - rekao je Porfirije.

Samo nam je potreban Hristos i mir i za taj mir molimo se dana, naglasio je patrijarh dodajući da osveta i mržnja umrtvljuju onoga ko je opsednit njima.

Porfirije je rekao da u molitvama treba da se setimo i drugih nevinih žrtava bez obzira na to kojoj veri ili narodu pripadaju.

- Bog ne broji čijih je žrtava više, a čijih je manje, pred njim su sve žrtve iste, zvale se one Jovan, Jozo ili Jusuf -

istakao je patrijarh.

Takođe, poručio je da u svom srcu moramo da budemo veći od počinjenog zla i da nemamo osvetničke misli.

Kako je rekao, treba da gradimo poverenje i razumevanje među pojedinicima i narodima i tako jevanđelskim putem postavljamo čvrste temelje boljoj i pravednijoj budućnosti za svaki narod.

Učinismo danas pomen i poziv da se svim silama suprotstavimo svakom pogromu i progonu, bilo koga i bilo gde, poručio je Porfirije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)