PRST NA ČELO PRE ODABIRA ARANŽMANA: Sociolog Bojan Panaotović povodom učestalih maltretiranja srpskih turista u Splitu

J.S.

13. 06. 2021. u 21:23

POVODOM učestalih vesti o maltretiranju i prebijanju srpskih turista u Splitu ovih dana, zbog kojih se uz stid i ogorčenje oglasio i sam gradonačelnik ovog grada, predlažem da se ubuduće putovanja na ovu i slične destinacije tretiraju kao oblik turističkog mazohizma.- rekao je danas sociolog Bojan Panaotović.

ПРСТ НА ЧЕЛО ПРЕ ОДАБИРА АРАНЖМАНА: Социолог Бојан Панаотовић поводом учесталих малтретирањa српских туриста у Сплиту

Foto: KCNS

On je dodao da bi Ministarstvo spoljnih poslova naše zemlje možda moglo da promisli o ideji da na svojoj zvaničnoj veb stranici upozori građane koji nameravaju da putuju na ovakva odredišta, da mogu očekivati da budu prebijeni, da im gume budu izbušene, šoferšajbna razbijena i da budu spremni da dožive niz besprizornosti i da pretrpe svakovrsno nasilje!Valja potencijalne putnike na isto upozoriti kao što se upozorava na zemlje u kojima postoji opasnost od građanskog rata, ujeda egzotičnih insekata ili cunamija i sličnih nepogoda. Pa ko voli - neka izvoli!- smatra Panaotović.

On takođe primećuje da je sociološki veoma zanimljivo da hrvatska i druga štampa beleži da osim Srba, nasilje u Splitu ovih dana trpe i građani koji su doputovali iz Ukrajine, Francuske i drugih zemalja, tako da je osim antisrpstva i srbofobije po sredi i ksenofobija par ekselans kao još širi i drastičniji oblik društvene bolesti.

- Čemu se uopšte čuditi kada je reč o gradu u kome su pre par godina vaterpolisti Crvene Zvezde jedva izvukli žive glave i to skokom u more po hladnom vremenu, jer bi ih u protivnom gostoljubiva skupina građana Splita linčovala zato što nastupaju za srpski klub! Fascinatno je da u eri korona virusa u kojoj se zemlje gorljivo i svim sredstvima bore za svakog turistu i svaki njegov dolar, euro, funtu ili juan, postoji zemlja u kojoj turiste tuku. Vidimo tuku i druge, ali Srbi se podrazumevaju, po „difoultu“, što bi omladina rekla.

Upravo zbog toga,smatra ovaj sociolog, turisti iz Srbije trebalo bi da stave dva puta prst na čelo pre nego što izaberu svoj aranžman. Jer obala u Hrvatskoj je neosporno lepa, ali ima i drugih lepih zemalja i obala širom planete Zemlje. Možda nas tamo manje ili više vole, možda nemaju nikakav emotivni odnos, ali nas cene kao potrošače ili turiste... ali nas barem ne tuku.

- Mislite o tome! Građane Splita i čitave Hrvatske koji su dobronamerni, koji nisu zaraženi mržnjom i koji shvataju da dobrosusedstvo nema alternativu u 21. veku, pozivam da podignu svoj glas protiv ovakvog bezumlja i šovinizma nedostojnog modernoj Evropi i veku u kome živimo! - rekao je Panaotović.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DAN ČISTE ENERGIJE: Obnovljiva energija je kamen temeljac za borbu protiv klimatskih promena