SILOVAO ME SRPSKI MINISTAR KULTURE: Danijela Štajnfeld, na dan izricanja presude Ratku Mladiću, za hrvatske medije

V. N.

13. 06. 2021. u 11:21

U SREDU 9. juna izašao je intervju Danijele Štajnfeld u hrvatskom Večernjem Listu. Naslov teksta je Danijelina izjava, sa opisom silovatelja „srpski ministar kulture“. Hrvatske kolege bi inače, u svojoj interpretaciji, napisale „srbijanski“, ali su, u ovom slučaju, odlučile da ostave tačan citat, pretpostavljamo zbog autentičnosti:

СИЛОВАО МЕ СРПСКИ МИНИСТАР КУЛТУРЕ: Данијела Штајнфелд, на дан изрицања пресуде Ратку Младићу, за хрватске медије

Foto Privatna arhiva

Foto: Novosti

 

LINKhttps:

//www.vecernji.hr/kultura/javno-sam-otkrila-da-me-silovao-srpski-ministar-kulture-kako-bih-zastitila-njegove-buduce-zrtve-1499121

Ako zanemarimo da nedostaje „nekadašnji“ ispred „ministar kulture“, ostaje nam pitanje:

Kome je bitno da opis silovatelja glasi „srpski ministar kulture“?

Hrvatskim čitaocima bi sigurno bilo odmah jasno o kome se radi da je umesto ovog opisa pisalo samo „Branislav Lečić“, čak i bez dodatka „glumac“. Hrvati i ostali narodi na teritoriji bivše Jugoslavije, vrlo dobro znaju Leku, imenom i prezimenom, ali ne kao ministra kulture, što je bio od 2001 – 2004. godine, ili političara uopšte, već kao poznatog glumca, čija ostvarenja gledaju u filmovima i serijama od sredine 70-tih do danas.

Kome je namenjen tekst u novinama? Čitaocima. Možemo da zaključimo kako čitaocima ovaj opis nije bitan.
Kako vidimo, Večernji List, uz intervju sa glumicom, najavljuje prikazivanje njenog dokumentarnog filma u Zagrebu 15. juna.

Da li je ovakav opis silovatelja bitan za najavu projekcije filma u Zagrebu? Kome je namenjen film koji Danijela Štajnfeld promoviše u Večernjem Listu? Gledaocima. Možemo da zaključimo kako gledaocima ovaj opis nije bitan. Kome je onda bitan ovakav opis? A kome je namenjen?

Lečić nije bio ministar kada se dogodilo navodno silovanje.

Kako glumica tvrdi, Lečić ju je silovao 2012. godine.

On tada nije bio ministar kulture. Svoj mandat završio je 8 godina ranije.

Ovo je još jedan od razloga zbog kojih naslov u hrvatskoj novini deluje neprirodno.

Danijela 22. mart, Srbija: Silovao me moj kolega i dragi prijatelj Branislav Lečić

Danijela 6. jun, Hrvatska: Silovao me je srpski ministar kulture

Večernji List ističe naslov kao jedan deo ispovesti Danijele Štajnfeld i kao njen citat.

Zašto je bilo bitno Danijeli da za hrvatsku javnost opiše muškarca koji ju je navodno silovao kao „sprkog ministra kulture“?

Da se vratimo na 22. mart kada je Danijela prvi put javno objavila ime i prezime muškarca za kog tvrdi da ju je silovao, i to uz opis „moj kolega i dragi prijatelj“. U danima posle ove objave, dok je vest bila sveža, mnogi mediji su dodali podatak da je Lečić nekada bio ministar kulture, uključujući i New York Times.

Od tada je prošlo skoro tri meseca. Zašto baš sada Danijela Štajnfeld, rođena i odrasla u Srbiji, izgovara ove reči?

Do nekih odgovora nije lako ni jednostavno doći, ali istraživanje može da pomogne.

Zašto je Sarajevo Film Festival uvrstio Danijelin film u svoj program prošle godine?

Film „Zaceli me“ / „Hold Me Right“ doživeo je svetsku premijeru na Sarajevo Film Festivalu u avgustu 2020. godine. Propisi festivala jasno govore da učešće u takmičarskom programu dokumentarnog filma, gde je i bio svrstan, mogu imati samo filmovi čija je većina autorske ekipe i producentska kuća potiče iz jedne od navedenih država (među kojima je Srbija, a nije Amerika).

Printskrin

Kada je reč o dokumentarcu „Zaceli me“, Danijela Štajnfeld je producent i reditelj filma, kao i jedan od montažera / urednika, dok je Mike Lerner izvršni producent. Osim što ne postoji podatak o producentskoj kući u Srbiji koja je snimala ovaj film, u ekipi filma ne postoji niko osim nje ko potiče iz Srbije, što nam je jasno iz kratkih prezentacija sa podacima o filmu sa festivalskih stranica, ali i sa zvanične web stranice filma:

https://www.holdmerightfilm.com/the-film

Kako je onda moguće da je film ušao na SFF? Nekako jeste moguće...

Zašto je samo Danijela Štajnfeld dobila toliki plasman u medijima kod nas i u svetu?

Prošle godine prikazano je još filmova sa istom i sličnom tematikom, međutim ovakav odjek ima samo Danijelino rediteljsko ostvarenje, u kom, osim nje, postoje i druge žrtve silovanja sa svojim pričama, iz Amerike, koje takođe nisu bile toliko zanimljive medijima.

Čak je i New York Times procenio da je Danijelina životna priča toliko bitna da od

24. marta na dalje redovno razvija i dopunjuje članak o njenom ličnom iskustvu, prateći dešavanja i novosti o slučaju Štajnfeld – Lečić.

LINK

https://www.nytimes.com/2021/03/24/movies/danijela-stajnfeld-hold-me-right.html

Da li je Danijela sama i slučajno postigla ovakvu pažnju javnosti i medija?

Danijela je autor filma. Vrlo je aktivna na mrežama i u medijima. Intenzivno se bavi promocijom svog filma, kao i medijskim plasmanom sopstvenog iskustva seksualnog zlostavljanja.

Danijela je javno govorila i o podršci koju je imala od svog bliskog prijatelja po imenu Franc Stefan Gadi, koji joj je bio podrška dok je prolazila kroz težak period, što je i on na mrežama potvdio. Gadi je istraživač Međunarodnog Instituta za strateške studije, u Londonu, a bavi se konfliktima i ratovima. Objavio je mnoge tekstove o bezbednostnim pitanjima u Aziji i Evropi. Između ostalog, često objavljuje za The International New York Times.

LINK

https://thediplomat.com/authors/franz-stefan-gady/

Danijela je pričala prošlog leta za medije kako nije imala nameru da u film uvrsti svoje lično iskustvo, već je to učinila tek u završnoj fazi postprodukcije filma, koji je pripremala i snimala, kako kaže, tri godine. Objasnila je kako joj je prijatelj i reditelj Dag Lajman savetovao da ubaci svoju ličnu priču u film, što je i uradila na kraju.

LINK

https://www.palicfilmfestival.com/sr/vesti/danijela-stajnfeld-gosca-poslednje-veceri-u-susretu-sa-publikom-festivala-evropskog-filma-palic

Danijela je svakako vrlo angažovana u medijima u slučaju Štajnfeld – Lečić, ali mormo primetiti da je imala više nego sjajnu i reklo bi se spremnu podršku medija od 22. marta. Počev od novine New York Times, preko domaćih medija koji zapravo imaju eksluzivu na ovaj slučaj (u užem i širem smislu): Nova S, Insajder, Nedeljnik, N1, Danas. Ostali sprski mediji uglavnom prenose i obrađuju dalje materijal koji im je obezbedila navedena grupa medija. Ne možemo da se ne osvrnemo na to da su upravo ovi mediji bili do 21. marta Lečićevi saborci. Šta se desilo preko noći?

Da biste potvrdili da niste robot, na kraju ovog celog teksta, nije dovoljno da odgovorite na pitanje koliko je sedam + pet. Da bismo svi zajedno došli do nekih odgovora, potrebno je rešiti jednačinu sa nekoliko nepoznatih...

Bitno je uzeti sve dostupne elemente u obzir, pa i one od kojih smo počeli da istražujemo:

  • Kako je došlo do suprotnih tvrdnji Merime Isaković i Danijele Štajnfeld?
  • Da li je Danijela odmah prijavila silovanje ili ne? Koji je opis silovatelja u prijavi?
  • Gde je silovana Danijela, u autu ili u kući? Koliko je godina imala, 21 ili 28?
  • Koji mediji brišu tragove Danijelinih oprečnih izjava?
  • Po čemu se razlikuju prikazi filma „Zaceli me“ iz prošle i ove godine?

Ako ste propustili, pročitajte tekst koji smo objavili u nedelju 6. juna:

https://www.novosti.rs/vesti/drustvo/1004224/otkrivamo-intrigantne-detalje-slucaja-stajnfeld-lecic

Ekipa Večernjih Novosti nastaviće da istražuje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MEĐUNARODNI DAN BEZ PAPIRA: Prilika da se ukaže na važnost očuvanja šuma