SABOR IZBORA I JEDINSTVA: Svetom Arhijerejskom liturgijom juče je u Svetosavskom Hramu počelo zasedanje najvišeg tela Srpske crkve

R. DRAGOVIĆ

25. 05. 2021. u 06:21

SVETOM arhijerejskom liturgijom i obredom Priziva Svetog Duha u Hramu Svetog Save na Vračaru juče ujutru je počelo redovno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC.

САБОР ИЗБОРА И ЈЕДИНСТВА: Светом Архијерејском литургијом јуче је у Светосавском Храму почело заседање највишег тела Српске цркве

Foto P. Milošević

Posle jednogodišnje pauze, iznuđene pandemijom virusa korona, koju je obeležila smrt patrijarha Irineja i drugih uglednih velikodostojnika, najviše crkveno telo narednih dana će razmatrati najvažnija pitanja za Srpsku crkvu i narod. Ovo saborsko zasedanje prvo je kojem predsedava patrijarh srpski Porfirije.

Zvuk zvona sa svetosavskog hrama tačno u devet časova označio je početak svete liturgije kojom je i formalno počelo zasedanje najvišeg crkvenog tela. Službu je predvodio poglavar SPC, uz sasluživanje više od 20 arhijereja. Vladike su još od osam časova pristizale u vračarski Parohijski dom, odakle su u arhijerejskim odeždama prešli u Hram, u čijoj kripti je počeo radni deo zasedanja.

Njegovu svetost i vladike na Vračaru dočekali su vikarni episkop remezijanski Stefan - sterešina Hrama Svetog Save, sekretar Svetog arhijerejskog sinoda protojerej-stavrofor Savo Jović i sveštenstvo svetosavske svetinje. Po blagoslovu poglavara SPC, arhijereji su zauzeli svoja mesta u naosu Hrama.

U besedi posle liturgije patrijarh Porfirije pozvao je Sveti Duh da blagoslovi članove Sabora, kako bi pokazali crkveno jedinstvo.

- Molimo se Bogu da, razmišljajući zajedno o problemima sa kojima se suočava Crkva, zajedno donosimo odluke koje nisu administrativne, nego rešenja u Duhu Svetome.

Okupljanja episkopa nisu poput drugih sabora koji se održavaju u svetu. Jer sabornost je sama priroda Crkve - drugo ime Crkve. Sabiramo se oko Hrista i u njemu, kao telo njegovo i temelj - naglasio je patrijarh.

On je podsetio i da je suština Crkve kao organizma sveta liturgija u kojoj se pokazuju neraskidiva povezanost sa Hristom, ali i uzajamno jedinstvo. Porfirije se osvrnuo i na svog prethodnika, pokojnog patrijarha Irineja.

- Arhijereji su radosni zbog novog susreta, ali to je radosna tuga zbog odlaska našeg patrijarha i drugih naših velikih arhijereja - naveo je Porfirije u svojoj besedi.

Patrijarh Porfirije, Foto P. Milošević

Raspravom o dnevnom redu u hramovnoj kripti posvećenoj Svetom Lazaru, počeo je radni deo Sabora. Najvažnije odluke, kako se nezvanično čuje u SPC, biće donete u drugom delu zasedanja, koje će trajati najmanje do petka.

NISMO CENTRALNI KOMITET

- JEDINSTVO Crkve je nepovredivo, ali može ponekad biti dovedeno u rizik nekom našom pojedinačnom samovoljom - podsetio je patrijarh Porfirije:

- Sabor nije obična organizacija i arhijereji nisu izabrani da u ime neke grupe ljudi dolaze kako bi formirali nekakav "centralni komitet". Oni služe tajnu Hristovu, pre svega tajnu jedinstva Crkve.

Izbor mitropolita crnogorsko-primorskog, svakako, biće jedna od najvažnijih tema majskog sabora. Kao najozbiljniji kandidat za cetinjski tron u vrhu SPC važi trenutni administrator, vladika budimljansko--nikšićki Joanikije. On juče, međutim, nije želeo da govori o šansama da nasledi pokojnog mitropolita Amfilohija.

DOLAZAK Vladika bački Irinej, Foto P. Milošević

- Prepuštam Saboru da donese najbolje rešenje. Budući da sveti kanoni propisuju da se bilo koja upražnjenja eparhija popunjava u roku od tri do šest meseci, odnosno da se administriranje ne odugovlači bez potrebe, logično bi bilo da na Saboru SPC bude izabran novi mitropolit - kazao je vladika Joanikije.

- Nije običaj u Crkvi da se pre izbora javno pominju imena kandidata niti da se vrši bilo kakav pritisak na Sabor.

Vladike će razmotriti i osnove Temeljnog ugovora, kojim će biti uređeni odnosi SPC i Crne Gore, a čije će sprovođenje preuzeti novoizabrani mitropolit.

Među temama "crkvene skupštine" biće i položaj naše crkve i naroda na KiM, u svetlu novog talasa ugrožavanja srpske duhovne baštine. U okviru redovnog podnošenja izveštaja o radu eparhija između dva sabora, biće razmotreno i pitanje položaja i misije SPC u dijaspori.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...