Zbog dva stabla ni vode nemaju: Izliva se kanalizacija u Ulici Braće Jerković, nadležni se kriju

S. B. MILOŠEVIĆ

13. 02. 2020. u 09:50

Због два стабла ни воде немају: Излива се канализација у Улици Браће Јерковић, надлежни се крију
Rešavanje problema traje od novembra 2019. godine
ŠAHTOVI u Ulici braće Jerković od broja 167 do 177 su puni, a kanalizacija u šest ulaza sa 120 stanova ponovo preti da se izlije, kao i prošle nedelje. Problem je u korenju dva drveta, zbog kojih su cevi pukle i trebalo bi ih zameniti. Ekipe "Gradskog stambenog", zajedno sa "Zelenilom" u sredu su bile na terenu. Tokom izvođenja radova, tvrde, vodiće se računa da se, ako to bude moguće, stabla sačuvaju.

Loša komunikacija između javnih preduzeća, kao i proizvoljno tumačenje izveštaja naterali su stanare ovih zgrada da sami i po nekoliko puta na dan zovu "Stambeno", "Zelenilo", nadležne inspekcije.

"Stambeno" je još u novembru 2019, kada se kanalizacija izlila prvi put, konstatovalo da je napukle cevi potrebno zameniti, a da radovima smetaju stabla koja su na trasi. Njih bi "Zelenilo" trebalo da poseče, jer je korenje i prouzrokovalo problem.

- Tada su nam iz "Stambenog" rekli da se obratimo Sekretarijatu za stambene poslove zbog seče stabala. To smo i uradili, a krajem decembra stigao je odgovor tog Sekretarijata da će na teren izaći komisija zbog seče stabala. Ukratko, 22. januara dostavili su odgovor ovom preduzeću da se stabla ne nalaze na trasi kanalizacionih instalacija - priča stanarka iz ulaza 167, Dragana V.

U ovom dokumentu koji je Dragana V. dostavila i redakciji "Novosti" piše:

- Predlaže se da se napravi iskop na mestima između stabala i šahta kako bi se utvrdilo koliko korenov sistem dopire do cevi. Moguće je izvršiti redukciju korenovog sistema i njegovog rasta u pravcu cevi - navodi se u izveštaju komisije Sekretarijata.

"Stambeno" od 22. januara nije reagovalo, a u međuvremenu kanalizacija se izlila 2. februara.


PROČITAJTE JOŠ: Pobednik se vratio na Kalemegdan, pod budnim okom policije čeka prve posetioce (FOTO/VIDEO)


- Kada smo bili u "Stambenom", rekli su nam da oni taj izveštaj tumače kao predlog da se ništa ne radi, jer drveće ne sme da se seče. A naši šahtovi su ponovo pred prelivanjem. Posle su nam obećali da će danas izaći na teren - govori Dragana V., besna što 120 stanova danima nije imalo toplu i hladnu vodu zbog nemara ekipa "Stambenog".


ZAČARANI KRUG

U NEDELjU, 2. februara, kada se kanalizacija izlila, stanari su zvali "Stambeno". Da bi odgušili odvode, zatvorili su im ventile sa toplom i hladnom vodom. Kada je u sredu trebalo da im puste toplu vodu, kazali su da ne mogu, jer je pumpa navodno stala i da se obrate "Elektranama".

Njihove ekipe su po dolasku konstatovale da ventil nije dobro pušten. Opet su zvali "Stambeno", koje ih je sada uputilo na "Vodovod", jer navodno taj ventil mora da se menja. Došli su tek prošlog vikenda, navodno, zbog velike havarije na Autokomandi, i utvrdili da nema potrebe za zamenom jer ekipe "Stambenog" nisu znale da ga odvrnu.


POMEŠANI PRIORITETI

ŽITELjIMA ovih zgrada na Voždovcu nije jasan ni stav komisije za seču drveća. Kažu da je neverovatno odbijanje da se poseku dva stabla, uprkos činjenici da plivaju u fekalijama. I redukcija korenovog sistema nije rešenje, jer to drvo i dalje raste i za nekoliko godina može ponovo da napravi problem sa cevima.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije