Teslin muzej u zgradi Stare železničke stanice

S. B. M.

12. 02. 2020. u 14:23

Vraćen grb Kraljevine Srbije, planirano otvaranje novih sadržaja. Posle obnove, biće izložena zbirka slavnog naučnika

Теслин музеј у згради Старе железничке станице

Obeležje je vraćeno posle 75 godina Foto P. Mitić

MUZEJ Nikole Tesle iz Krunske ulice biće premešten u zgradu Stare železničke stanice na Savskom trgu po njenom renoviranju. Ovo je potvrdio direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić, prilikom svečanosti vraćanja grba Kraljevine Srbije na pročelje zgrade bivše Glavne stanice, gde se nalazio od 1885. godine.

- Vraćamo sve ornamente koji su svojevremeno skinuti sa ove zgrade na kojoj izvodimo restauratorske radove, sređuju se fasada, krov, uključujući i stolariju. Istovremeno se radi i projekat unutrašnjeg uređenja zgrade koja će imati drugu namenu, jer tu će biti Muzej Nikole Tesle koji će biti izmešten sa sadašnje lokacije - rekao je Vorkapić.

Posle 75 godina, kompozicija dva grifona koji drže kartušu na kojoj se nalazi grb Kraljevine Srbije, koja je uništena i sklonjena posle Drugog svetskog rata, je ponovo postavljena na ulaz u ovo zdanje.

OTVARANJE SRBIJE PREMA EVROPI ARHEOLOG Marko Popović je istakao da je ulaz u zgradu Glavne železničke stanice, kada je izgrađena, osim funkcionalnog, imao i veliko simboličko značenje u okviru koga je i grb Kraljevine Srbije imao svoje mesto.
- Ulaz u železničku stanicu je bio portal Kraljevine Srbije na ulazu u Evropu. Mi smo 1884. godine, uspostavljenjem železničke pruge, otvorili Srbiju prema Evropi, a jedan od elemenata tog otvaranja je bio upravo i ovaj grb Kraljevine Srbije - dodao je Popović.

- Obnavljajući Beograd i fasade u njemu, obnavljamo i istoriju našeg grada, a deo te istorije nalazi se i na fasadi zgrade bivše železničke stanice - rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. - Hvala Republičkoj direkciji za imovinu koja je investitor uređenja fasade i obnove nekadašnje železničke stanice, kao i Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Vesić je podsetio da su radovi na rekonstrukciji Savskog trga u toku, i da će to biti jedan od najlepših prostora Beograda. Na platou će biti postavljen spomenik osnivaču srpske države Stefanu Nemanji. Po obodu, biće posađeno više od 300 novih stabala, a kompletan saobraćaj - automobilski, autobuski i tramvajski, ići će po obodu trga. To će biti novo mesto za uživanje sugrađana, sa fontanom, alejama cveća i postavljenim klupama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije