ČUVAJU DUNAV I JESETRE: Prekogranična saradnja Negotina i bugarske regije Montana

S. M. JOVANOVIĆ

23. 04. 2021. u 09:27

POSLE brojnih aktivnosti završen je dvogodišnji projekat „Održivi eko prijateljski region“ koji su u okviru prekogranične saradnje Bugarske i Srbije realizovali Tehnološki institut za akvakulturu iz Montane i opština Negotin, vredan 545.775 evra, od kojih opštini Negotin pripada 201.387 evra.

ЧУВАЈУ ДУНАВ И ЈЕСЕТРЕ: Прекогранична сарадња Неготина и бугарске регије Монтана

Foto: SMJovanović

Ovim projektom, između ostalog, bugarski Tehnološki institut za akvakulturu dobio je mrestilište za ugrožene vrste jesetre i edukativni centar za zaštitu biodiverziteta, a Negotin čamac i opremu za istraživanja.

Lokalna samouprava u Negotinu je u novembru, kroz ovaj projekat, dobila aluminijumski čamac za podvodno istraživanje i čišćenje, dug 11,2 i širok 2,9 metara, namenjen za prikupljanje podataka o životinjskim i biljnim vrstama u delu Dunava koji ovuda protiče, te za čišćenje vode od nagomilane PVC ambalaže.

- Jedna od projektnih aktivnosti je i kupovina čamca sa pratećom opremom. Čamac je specijalne izgradnje i zapremine i služiće da se prikupljaju podaci o životinjskim i biljnim vrstama u negotinskom delu reke Dunav koji se procesuiraju kroz GIS sistem koji je takođe razvijen kao deo ovog projekta. Takođe, stigla nam je i ronilačka oprema, dva para ronilačke opreme sa po tri odela, suvim i mokrim u zavisnosti na kojoj se dubini roni i po kojoj temperaturi vode. Tu su i ronilačke rukavice, specijalni reflektori. Reč je zaista o vrhunskoj opremi - kaže Ljutica Jovanović, član projektnog tima.

Foto: SMJovanović

Montana i Negotin realizovali su i zajedničke aktivnosti poput izrade studije i istraživanja o trenutnom stanju biljnog i životinjskog sveta u prekograničnoj regiji reke Dunav. Ovo je i jedina reka u regionu sa prirodnom populacijom jesetra.

JESETRE

U Dunavu je nekada živelo šest vrsta jesetri: moruna, purastroga, ruska jesetra, klas, atlantska jesetra i čita. Atlantska jesetra i klas nestali su iz rečnih voda. Bugarska i Srbija su jedno od evropskih žarišta biodiverziteta sa približno 210 vrsta i podvrsta riba u Bugarskoj, bez onih u Crnom moru, i 125 vrsta riba u Srbiji.

- U vodnom okruženju prekogranične regije ozbiljno je ugrožen biodiverzitet i hitan je prioritet u potrazi za alternativnim tehnikama očuvanja i upravljanja biodiverzitetom riba. Antropogene pretnje kopnenim sistemima uključuju građevinske aktivnosti, infrastrukturne projekte, vađenje resursa, ilegalnu seču, zagađenje životne sredine, direktno istrebljenje, genetsku eroziju i klimatske promene. To su problemi na koje je aktuelni projekat usmeren i čiji je cilj rešavanje putem uspostavljanja mrestilišta za vrste jesetra, edukativnog centra i sprovođenja kompleksa aktivnosti u oblasti zaštite biodiverziteta. Na ovaj način će zajednički pogranični region zaštititi svoje prirodno nasleđe za buduće generacije - istakao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Foto: SMJovanović

Projekat „Održivi eko prijateljski region“ realizovan je u okviru Programa prekogranične saradnje IPA Bugarska-Srbija sa ciljem očuvanja flore i faune u dunavskoj regiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EVAKUACIJA NIŠKOG NASELJA ZBOG TOMAHAVKA NA GRADILIŠTU: Oglasio se i štab za vanredne situacije