DRŽAVA PROŠIRUJE LUKU: Prvo uklanjanje zaostalih bombi

Z. Rajić

15. 08. 2020. u 09:52

LUKA na Dunavu kod Bogojeva, u opštini Odžaci, biće proširena, jer se u narednim godinama očekuje porast prometa robe na unutrašnjim vodnim putevima.

ДРЖАВА ПРОШИРУЈЕ ЛУКУ: Прво уклањање заосталих бомби

Foto: Arhiva VN/Hibrid

Planirano je da bude izgrađen novi logistički centar, sa silosima za žitarice, uljarice i mineralna đubriva i skladišnim prostorom za rasute terete (šljunak i pesak) i komadnu robu. U planu je izgradnja industrijskog koloseka od 2,5 kilometara, koji bi bio povezan sa železničkom mrežom, kao i još jedan vertikalni kej.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture najavilo je da će u Bogojevu biti napravljeni i kontejnerski i naftni terminal i bunker-stanica za snabdevanje brodova pogonskim gorivom. Već su odabrani projektanti koji će izraditi tehničku dokumentaciju za dogradnju lučkih kapaciteta.

- Ulaganje u logistiku je izuzetno važno, jer ona čini 60 odsto operativnog profita luke. Apsolutni vlasnik novoizgrađene infrastrukture biće država, koja je može ponuditi u koncesiju ili u najam. Za silose, skladišta, terminale i ostalu suprastrukturu daje se šansa lučkim operaterima - rekao je za "Novosti" Duško Radulović, generalni direktor kompanije "Hibrid", većinskog vlasnika Luke "Dunav - Bogojevo".

"Hibrid", čiji su pretežni vlasnici stranci, poseduje 97 odsto kapitala Luke "Dunav - Bogojevo", odnosno svega što je dosad napravljeno u njoj, a tri odsto država.

Foto: Arhiva VN/Hibrid

Luka u Bogojevu je specifična po tome što je otvorenog tipa, sa akvatorijom dubine 12 metara. Zauzima površinu od 16 hektara nadomak graničnog prelaza prema Hrvatskoj. Nalazi se u neposrednoj blizini drumskog i železničkog mosta s Hrvatskom, a udaljena je svega 40 kilometara od auto-puta E75, na pravcu Beograd - Budimpešta.

Dodatni kapaciteti Luke "Dunav - Bogojevo" trebalo bi da omoguće pretovar i skladištenje najmanje 600.000 tona poljoprivrednih proizvoda, što je uslov da bude uključena u Transevropsku transportnu mrežu (Core TEN-T) rečnih luka.

- Lane smo pretovarili 380.000 tona robe, a prema prometu u prvih šest meseci, ove godine bi trebalo da ostvarimo 400.000 tona, pogotovo što se očekuje dobar rod kukuruza - kazao je Radulović.

UKLANjANjE PROJEKTILA I BOMBI

U SKLOPU priprema za proširenje luke u Bogojevu, ministarstvo je raspisalo tender za ispitivanje i uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstva (projektila i bombi) sa njene lokacije. Centar za razminiranje RS vodi ovu površinu Dunava kao kritičnu, zbog NATO bombardovanja železničkog mosta Bogojevo - Erdut.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZELENE VEŠTINE U LJUDSKIM RESURSIMA: Zaštitimo životnu sredinu kroz svoj rad