BELOV LEGAT U KONAKU: Lajkovačka biblioteka bogatija za dva značajna objekta

B. PUZOVIĆ

19. 09. 2023. u 05:00

SIMBOLIČNIM uručenjem ključeva, povodom Dana opštine Lajkovac, predata su ovdašnjoj Biblioteci "Radovan Beli Marković" na staranje dva obnovljena konaka, spomenika kulture iz 19. veka, koji su zbog širenja površinskih kopova Rudarskog basena "Kolubara" iz sela Mali Borak premešteni u ovu poznatu železničku varošicu.

БЕЛОВ ЛЕГАТ У КОНАКУ: Лајковачка библиотека богатија за два значајна објекта

Foto Pristup

U jednom od konaka, kako je ranije najavljeno, trebalo bi da bude smešten Legat Radovana Belog Markovića, jednog od najznačajnijih savremenih srpskih književnika koji je živeo, stvarao i počiva u Lajkovcu.

Odnedavno, jednoglasnom odlukom odbornika Skupštine opštine Lajkovac, ovdašnja Biblioteka zvanično nosi ime Radovana Belog Markovića, koga su sugrađani jednostavno zvali - Književnik. Radovan i njegova supruga Emilija, koja je u međuvremenu preminula, nisu imali dece, a pre 12 godina lajkovačkoj biblioteci poklonili su 708 vrednih knjiga sa posvetom autora, 743 bez posvete, kao i 658 serijskih publikacija.

U zbirci su i 14 umetničkih slika, dve skulpture u drvetu, replike predmeta iz Lepenskog vira, stare pisaće mašine, rukopisi, beleške, fotografije, novinski tekstovi o Radovanu Belom Markoviću...

- Osetili smo moja supruga Emilija i ja da je vreme da sve knjige koje smo dobijali na poklon od pisaca, naših prijatelja, kao i one koje smo kupovali, smestimo među one u lajkovačkoj biblioteci, jer smatramo da im je tu pravo mesto - rekao je prilikom potpisivanja Povelje o legatu Radovan Beli Marković, koji je nekoliko meseci pred smrt postao prvi laureat nove opštinske nagrade - Povelje počasnog građanina Lajkovca.

Centar kulturnog razvoja

U PITANjU su replike konaka Radića i Brene Mihajlović iz 18. veka, koji su preseljeni u naselje Vojni krug u Lajkovcu, a njihova gradnja, koju je finansirao EPS, trajala je desetak godina. Prema rečima direktorke Biblioteke Snežane Škorić, uskoro će konaci biti kompletno opremljeni, a prostor će postati novi centar kulturnog razvoja Lajkovca.

Prilikom potpisivanja Povelje o legatu najavljeno je da će knjige biti stručno obrađene, čuvane kao celina, a čitaoci će moći da ih koriste isključivo u prostorijama Biblioteke. Umetnička dela, iz zaostavštine Belog Markovića, takođe će biti izložena u jednom prostoru.

- Otvaranjem konaka koji su predati našoj Biblioteci, obeležavamo Dan opštine Lajkovac, jer težimo da varošica bude oličenje kvalitetnog spoja tradicionalnog i modernog - rekao je predsednik Opštine Lajkovac Andrija Živković, koji je uz predaju ključeva konaka otkrio i tablu s natpisom Biblioteka "Radovan Beli Marković".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)