REKONSTRUKCIJA PREVODNICE U KLEKU I ITEBEJU: Projekat „Bega" vredan više od 6,5 miliona evra

B. Grujić

18. 08. 2021. u 14:26

REKONSTRUKCIJA prevodnice u Kleku i Itebeju, kao deo značajnog prekograničnog IPA projekta Bega, završena je ovih dana, u predviđenom roku, a po mnogo čemu je bila specifična, jer su ova dva vodoprivredna objekta konstrukcijski skoro identična, a evidentirani su kao nepokretnost pod prethodnom zaštitom, pa se zbog toga sanacija i rekonstrukcija radova izvodila po principu očuvanja prvobitnog izgleda.

РЕКОНСТРУКЦИЈА ПРЕВОДНИЦЕ У КЛЕКУ И ИТЕБЕЈУ: Пројекат „Бега вредан више од 6,5 милиона евра

Foto: JP Vode Vojvodine

Kako ističu u preduzeću Vode Vojvodine, tokom izvođenja radova, zadržan je ručni pogon mehanizma, čime su ispunjeni zahtevi Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Zanimljivo je da je priljkom izvođenja radova na hidročvoru u Srpskom Itebeju, prvi put od svoje izgradnje, 1914. godine, objekat viđen na suvom, a tok reke Begej, preusmeren je pored objekta čime su omogućeni radovi na bezbedan i kvalitetan način, bez vode.
Radovi su, između ostalog, obuhvatali uređenje tehničke zgrade, objekta ustave i brodske prevodnice, čime je okončan najveći deo projekta „Bega" koji podrazumeva i izgradnju dvonamenske staze, radno-inspekcione i biciklističke, od granice sa Rumunijom do prevodnice u Kleku, kao i plutajući dok za privez plovnih objekata u Zrenjaninu.
Valja naglasiti da je projekat Bega za cilj imao povezivanje prekograničnog regiona kroz unapređenje transportne infrastrukture, kao i unapređenja područja kanala Begej u međunarodno poznatu turističku destinaciju.
Višestruki značaj ovog projekta biće vidljiv kroz razvoj turizma, jer se očekuje ponovno otvaranje plovidbe na Begeju, kao i unapređenje infrastrukture i povezivanje prekograničnog regiona, od Zrenjanina do Temišvara.


ZAVRŠETAK PROJEKTA U NOVEMBRU

Ostatak projekta odnosi se na izradu tehničke dokumentacije za potrebe izmuljenja sedimenta na plovnom Begeju, koji se očekuje u novembru mesecu kada će i zvanično u celosti biti završen projekat Bega.


RADOVI 4,5 MILIONA EVRA

Finansiran preko Intereg IPA programa prekogranične.saradnje sa Rumunijom, budžet za JVP Vode Vojvodine iznosio je ukupno 6,6 miliona evra, od čega je vrednost izvođenja radova iznosila 4,5 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda