ŽIRI ODLUČIO: Prva nagrada za “Nečistu krv“ na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji

G. Ćirović

18. 08. 2021. u 14:00

U KONKURENCIJI devet domaćih igranih filmova snimljenih između dva vrnjačka festivala, scenario za film “Nečista krv – Greh predaha“ Vojislava Nanovića koji je adaptitrala Milena Marković, u režiji Milutina Petrovića, dobitnik je prve nagrade tradicionalnog 45. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

ЖИРИ ОДЛУЧИО: Прва награда за “Нечисту крв“ на Фестивалу филмског сценарија у Врњачкој Бањи

Foto: FFS

Posle petodnevne smotre najnovije produkcije srpske kinematografije, ovu odluku doneo je stručni žiri koji su sačinjavali Ivana Vujić, Aleksandar Đaja i Radoslav Zelenović.

- Scenario je izvanredna freska likova Bore Stankovića, kao i slika srpskog patrijahalnog mentaliteta i njegove borbe za opstanak i oslobođenje od turske vlasti – navodi se u kratkom obrazloženju festivalskog žirija.
Drugu nagradu žiri je dodelio scenariju Strahinje Madžarevića za film „Lihvar“, treću nagradu scenariju Natalije Avramović i Ljubinke Stojanović za film „Prolećna pesma“, dok je specijalna nagrada pripala filmu „Oaza“ Ivana Ikića za autentičnu priču o neophodnosti ljubavi i nedostatku epmatije u savremenom svetu.

Foto: G. Š.

 

Po oceni publike, najbolji film na ovogodišnjem festivalu je blokbaster „Južni vetar 2 – Ubrzanje“, dok je žiri novinara i filmskih kritičara nagradu za najbolji scenario dodelio Nataliji Avramović i Ljubinki Stojanović za „Prolećnu pesmu“.

- Na jedinstven, otvoren i hrabar način film prikazuje osvajanje slobode duha jedne razvedene žene i samohrane majke. To je autobiografsko ogoljavanje istine o unutrašnjim borbama i strahovima posle gubitka glavnog oslonca u životu. Uz sjajnu glumu Mihaele Stamenković, rađen sa malim budžetom, uspeh je da nađe svoj put ka festivalskim pozornicama – stoji u obrazloženju.

Foto: G. Š.

 

Umetnički savet festivala je novoustanovljenu nagradu „Mihićevo zlatno pero“ za izuzetan doprinos scenariju u nacionalnoj kinematografiji dodelio Goranu Markoviću, dok je repliku rimskog zlatnika, žiri grada domaćina dodelio Milošu Bikoviću za veliki doprinos afirmaciji i promociji vrnjačkog Festivala filmskog scenarija. I Markoviću i Bikoviću priznanja su uručena prilikom svečanog otvaranja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)