ZRENJANINSKA OLIMPIJSKA OGRLICA: Predstavljena knjiga o ponosu glavnog grada Banata

B.Grujić

20. 07. 2021. u 15:45

KNjIGA zrenjaninskih novinara Nikole Božovića i Mileta Novakovića "Zrenjaninska olimpijska ogrlica" u izdanju Sportskog saveza Zrenjanina, predstavljena je u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, u prisustvu velikog broja dosadašnjih učesnika Olimpijskih igara, Branka Simića, Davora Štefaneka,Milana Nenadića, Momira Rnića, Milorada Stanulova, Željka Trajkovića, Aranke Binder, Miroslave Najdanovski, Zorice Mašić.

ЗРЕЊАНИНСКА ОЛИМПИЈСКА ОГРЛИЦА: Представљена књига о поносу главног града Баната

foto: Grad Zrenjanin

U knjizi su opisani osvajači 22 olimpijske medalje, koje su do sada  stigle u Zrenjanin, ove godine Evropski grad sporta.

Zanimljiv je podatak da od obnavljanja modernih Olimpijskih igara 1896. do danas, sportisti, treneri, sudije ili sportski funkcioneri iz Zrenjanina nisu bili učesnici na samo pet, a na Olimpijskim igrama u Tokiju, grad Zrenjanin i Srbiju predstavljaće Ivana Španović, odbojkašica Maja Ognjenović, veslačica Jovana Arsić,  rvači Mate Nemeš, Zurab Datunašvili i Mihail Kadžaja, kao i trener reprezentacija Vojislav Trajković, stonoteniser Dimitrije Levajac, plivač Nikola Aćin i rvački sudija Vesna Piperaki Cucić.

Gradonačelnik Evropskog grada sporta za 2021. godinu, Simo Salapura, uz zahvalnost autorima jedinstvene knjige, sportski pasoš grada uručio je osamdesetšestogodišnjem Branislavu Simiću, rvaču koji je u Tokiju 1964. godine osvojio zlatnu medalju i bio prvi osvajač zlata u pojedinačnim sportovima u tadašnjoj Jugoslaviji, a četiri godine kasnije, na Olimpijadi u Meksiku, osvojio je bronzano odličje.

SVIM BUDUĆIM GENERACIJAMA

Svojevrsni podsetnik na sve radosti, uspehe, titule i medalje, Olimpijska ogrilca mora biti podstrek i motivacija generacijama koje dolaze, da nastave putem naših sportskih šampiona i legendi - naglasio je Simo Salapura.

  

VREMENSKI PERIOD 125 GODINA

 - Pripremajući knjigu, koristili smo moje iskustvo, 45 godina sam u sportskom novinarstu i analitiku kolege Mileta Novakovića, koji je više istraživao novije događaje, a ja sam se bazirao na one starije i uspeli smo da zaokružimo celovitu priču, istorijski dokument o  vremenskom periodu od 125 godina - istakao je Nikola Božović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)