NOVAK KREĆE U 66. LOV: Đoković protiv talentovanog Danca počinje pohod na trofej na Ju-Es openu

Đ. SAMOILOVIĆ

31. 08. 2021. u 09:00

PUTOVANjE Novaka Đokovića na čijoj se krajnjoj tački nalazi teniski "sveti gral", oličen mestom u večnosti "belog sporta" sa prizvukom sportske besmrtnosti kreće večeras, sat vremena posle ponoći (noć između utorka i srede).

НОВАК КРЕЋЕ У 66. ЛОВ: Ђоковић против талентованог Данца почиње поход на трофеј на Ју-Ес опену

FOTO: EPA

Najbolji teniser sveta, okršajem sa mladim Holgerom Runeom (18), počinje poslednji grend slem u godini, Ju-Es open, gde bi u slučaju pobede mogao da ispiše jednu od najbitnijih stranica teniske istorije.

Za Novaka to će biti, ujedno, i početak 66. grend slem lova, 20 puta do sada je uspevao da se pohvali lovinom na zidu i zajedno sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom drži prvo mesto na večnoj listi teniskih šampiona. Za deset dana od sada, to bi vrlo lako moglo da se promeni. Ukoliko Srbin opravda ulogu velikog favorita i četvrti put u karijeri osvoji njujorški slem, ostao bi usamljen na vrhu teniskog Olimpa.

- Neću da kažem da je za mene "sad ili nikad", mislim da ću imati još prilika da osvajam slemove, ali ovo je jedinstvena šansa da uzmem kalendarski slem. Mi za ovo radimo celog života, da budemo u poziciji da ispišemo istoriju - kazao je Đoković na uvodnoj konferenciji u pres sali kompleksa "Flešing medouz".

U prethodnih 65 grend slem epizoda, Novak je odigrao 362 susreta, slavio je na 317, ima 45 poraza. Kada su u pitanju finala, od 30 odigranih, samo deset je izgubio. Impresivan podatak, bez ikakve dileme. U prvim rundama, gubio je samo dva puta, i to na omiljenom mu Australijan openu, 2005. i 2006.

LEJVER: NEKA MI SE PRIDRUŽI

FOTO: AP

ROD Lejver (83), jedini teniser u istoriji koji može da se pohvali dostignućem kalendarskog grend slema, do duše kada je ovaj sport bio znatno drugačiji, istakao je da bi bio radostan kada bi Novak ponovio njegov uspeh.

- Bio bih veoma srećan kada bih mu stisnuo ruku u slučaju da kompletira sva četiri slema. Bio bih srećan kada bi se pridružio klubu - rekao je Lejver i dodao: - Svašta može da krene naopako na jednom grend slem turniru, a mislim da je pritisak jedina stvar sa kojom bi Novak mogao da ima problema.

Otkako je u Australiji 2008. započeo da skuplja GS trofeje kao sličice za "Panini" album, Novak je devet puta ljubio plavi beton u Melburnu, dva puta je utrljao parisku šljaku na grudi, u šest navrata je sa slašću grickao vlati vimbldonske trave, dok je američki kontinent poput evropskih kolonizatora pokorio do sada tri puta.

Što se tiče prvog rivala, talentovanog Danca Runea, on je u seriji od 13 pobeda. Ali, statistički podatak kao takav ne zastrašuje previše. Rune je pre prolaska kvalifikacija u Njujorku, slavio na čelendžerima u San Marinu i Veroni. Novak i Holger, juniorski šampion Rolan Garosa iz 2019, trenirali su zajedno u Monte Karlu kada se Rune javio Đokoviću preko "Instagrama" i podelio svoje oduševljenje tom prilikom.

- 1:0 za mene Nole. Sjajna energija na terenu - napisao je Danac, koji će večeras prvi put u karijeri odigrati meč u glavnom žrebu jednog od četiri grend slema.

Malo je reći, da težeg rivala nije mogao da dobije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju