BORA MILUTINOVIĆ ZA "NOVOSTI": Čekam sve vreme da vidim onu moju Srbiju iz kvalifikacija

N. Iljukić

01. 12. 2022. u 10:00

ENERGIJA Bore Milutinovića, pogled radoznalog dečaka i želja da podeli reč i pruži ruku sa svima tokom Svetskom prvenstva u Kataru je i dalje neverovatna. Pre sedam meseci smo ga sreli u Dohi na žrebu za Mundijal, tada je bio jedna od zvezda ceremonijala kada je izvlačio kuglice sa imenima ućesnika grupa.

БОРА МИЛУТИНОВИЋ ЗА НОВОСТИ: Чекам све време да видим ону моју Србију из квалификација

FOTO: N. Iljukić

Pre nekoliko dana na istom mestu , u Dohi, dok čekamo da se Bora “istrgne” iz zagrljaja važnih i manje važnih ljudi koji hoće sliku i koji reč sa njim, gledamo uživo scene koje dokazuju šta je sve “minuli rad” u fudbalu učinio od čoveka koji svojih 78 godina nosi i neguje na najlepši mogući način.

-Sad sam vaš i ničiji - uzdahnu Bora dok je preko njegovog ramena zalazilo sunce nad brdašcetom sa predivnim pogledom na prestonicu Katara, gde smo uspeli da ga “ukrademo” na pola sata.

Tema je mali milion, ali dve nas najviše zanimaju: Mundijal i kako Milutinović vidi dosadašnji put Srbije po teškoj stazi u svojoj grupi.

Foto ilustracija V. N.

-Gledao sam obe utakmice. I Brazil i Kamerun. Posle sam čuo Piksija da se požalio na glavni problem u svom timu, a to su povrede nekih od ključnih igrača. Samo mi treneri znamo kakva je to muka i koliko to otežava posao u pripremi mečeva. Ovo ovde je Svetsko prvenstvo, fudbal na najvišem nivou , sa najvišim o najlepšim mogućim ciljem, a to je osvajanje titule prvaka planete. Zlate li vi šta to znači ? Pa svaki fudbaler na svetu i svaki trener mašta i sanja o tom peharu - kaže Milutinović.

Ušao je Bora potpuno u sistem funkcionisanja u Kataru. Godinama živi ovde, zaposlen je kao jedan od glavnih skauta i instruktora u čuvenoj “Espajer akademiji”. To je sportski i fudbalski svet u malom. Na jednom mestu je sve. Škola, mesto za treninge, medicinska nega. Sve skupo i sve najbolje

-Ponosan sam što moje znanje mogu da podelim sa ljudima koji ovde uče svaki dan.

A reprezentacija Srbije ? Ona još nije naučila kako se pobeđuje na Mundijalu. Poraz od Brazila , pa remi sa Katarom.

-Vidi, amigo… kada smo se ovde videli na žrebu, rekao sam ti da ovi naši ne treba ni da dolaze na Mundijal, ako će da spuste glavu. Čekam sve vreme da vidim onu moju Srbiju iz kvalifikacija. Brzu, konkretnu, moćnu ! Brazil je bio brži i bolji i ti se videla razlika u klasi. Utakmice sa Kamerunom sam se malo pribojavao, jer, ako im dozvoliš da trče po terenu , oni će to obilato da iskoriste. Bio sam i eden na poluvremenu, pa i posle 3:1 za Srbiju da su tri boda već u džepu. Ali, kao što je Stojković rekao , napravljene su dve početničke, nedopustive greške koje su skupo kažnjene. Tako ne sme da se odigra finiš utakmice u kojoj imaš sve, a na kraju ti je ostao samo bod - dodaje Milutinović.

Stalno je izgleda srpski fudbal između “svega i ničega”. Tako mu je izgleda suđeno.

-Ovde za Srbiju nije još ništa gotovo. Ispostavilo se da je poslednja utakmica sa Švajcarskom odlučujuća za našu sudbinu. Znaju i Piksijevu igrači, i bez mog saveta da im je ovo samo još jedna šansa da pokažu svoju najbolji partiju i produže boravak u Katraru. Mislim da su u određenoj prednosti, jer igraju sa timom kojem je dovoljan i remi, a to može da bude kobno za Švajcarce. I da se razumemo, igraće Srbija protiv izuzetno disciplinovane ekipe. Gledao sam ih u utakmici sa Brazilom. Radi se o vrlo dobroj selekciji cija igra ima i glavu i rep - slikovit je Bora.

Legendarni trener koji je u svojoj karijeri vodio čak pet razlicitih reprezentacija na pet Mundijala, verovatno najbolje zna kako se priprema ekipa za najvažniju utakmicu na turniru. Vodio je Milutinović 1986. godine u domaćina na SP u  Meksiku, 1990. u Italiji Kostariku, 1994. u Americi opet domaćina, 1998. u Francuskoj Nigeriju i 2002. u Japanu i Južnoj Koreji Kinu.

- Najvažnije je da se ekipa dobro odmori, jer je verovatno istona da su fizički nespremni došli u Kazar. Ako Piksi bude imao na raspolaganju ceo i zdrav rom, nemam sumnje da će dobro da pripremi taktiku za Švajcarsku. Imaju i oni slabe tačke, a mislim da nam odgovaraju kao rival. Ovo je možda i jedina reprezentcija u našoj grupi koja je mogla dobro da se skautira i da se vrlo precizno pripremi svaki detalj taktike. Već sam rekao, momci imate samo još jednu šansu. Iskoristite je - poručuje na kraju Bora Milutinović.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)