ZA PIKSIJA PORAZ NE POSTOJI: Inspiriše igrače pozitivnom arogancijom

N.PETROVIĆ

25. 11. 2021. u 14:00

JEDAN od onih koji je od starta verovao da fudbaleri Srbije mogu da osvoje prvo mesto u grupi i da izbore direktan plasman na Mundijal, svakako je Slaviša Jokanović.

ЗА ПИКСИЈА ПОРАЗ НЕ ПОСТОЈИ: Инспирише играче позитивном ароганцијом

Foto: N.Petrović

Nekadašnji vezista Partizana i Čelsija posetio je "orlove" u Staroj Pazovi uoči prvih mečeva u kvalifikacijama protiv Portugalije i Republike Irske i tom prilikom poželeo svom velikom prijatelju Draganu Stojkoviću mnogo uspeha na putu ka završnici Svetskog prvenstva. Sasvim logično, pojavio se i u Lisabonu, gde je među prvima čestitao na velikoj pobedi protiv bivšeg šampiona Evrope i osvajača Lige nacija.

- Da li ću ići u Katar da bodrim Srbiju? Iskreno, nadam se da neću, jer bi to značilo da sam ostao bez posla - našalio se srpski stručnjak na početku razgovora sa našim reporterom u Lisabonu - Radim već dve godine u Kataru, dobro poznajem taj teren i voleo bih da Piksijevi momci i na Svetskom prvenstvu budu jedno od najprijatnijih iznenađenja. Što se mene tiče, bavim se svojim poslom i naravno da želim da budem uspešan. Nadam se da ću i krajem 2022. godine biti tamo, a da ću mečeve Mundijala posmatrati kraj TV ekrana. Ako budem bio slobodan, možda neku utakmicu pogledam i uživo.

Neviđenu dramu na stadionu "La Luž" u Lisabonu, rešio je fenomenalni Aleksandar Mitrović golom u 90. minutu.

- Kada je lopta ušla u mrežu, pali su mi na pamet Josip Katalinski i Ljuba Radanović. Moje detinjstvo su obeležile te čuvene utakmice protiv Španije i Bugarske i antologijski golovi o kojima se priča i dan-danas. Ovo je slična situacija, jer je duel sa Portugalijom bio izuzetno buran i Mitar je rešio pobednika u bukvalno poslednjim trenucima. Igrali smo protiv renomiranog protivnika i zaista smo svi neizmerno srećni, pre svega zbog igre naše reprezentacije, a onda i zbog pobede.

Sudbina je htela da pobedonosni pogodak postigne momak koji je pre tačno godinu dana bio tragičar finalne utakmice plej-ofa za plasman na Evropsko prvenstvo.

- Mitrović je najbolji strelac naše reprezentacije svih vremena i taj podatak sam po sebi zaslužuje veliki respekt. Nije ovo prvi put da mu se vratilo i da se iskupio zbog promašenog penala protiv Škotske. Nadavao se golova u ovim kvalifikacijama i mnogo doprineo plasmanu Srbije na Svetsko prvenstvo. Ako se ne varam, postigao je 44 gola u dresu državnog tima i to je fascinantan podatak. Ali da ne izdvajamo, cela ekipa je bila izvanredna. Šta reći o fenomenalnoj partiji Milinković-Savića. Ili Lukića. Tri centralna beka su takođe funkcionisala besprekorno. Imali smo zaista kompletan užitak na jednom stadionu na kome nijednoj ekipi na svetu nije lako da igra protiv Portugalije.

Foto: N.Petrović

 

Jokanović je u istoj klasi sa Stojkovićem pohađao kurs za trenersku licencu i dobro je upoznat sa Piksijevim specifičnim metodama pomoću kojih motiviše svoje igrače.

- Uvek me je impresionirala ta njegova pozitivna arogancija i način na koji prilazi svakoj utakmici. Za Piksija poraz ne postoji kao opcija, a pobeda je srž fudbala. Sa takvim mentalitetom i takvom energijom prosto vuče svoje igrače, bez obzira na ime protivnika i mesto gde se igra utakmica. Srbija je bila bolja od Portugalije i zasluženo je otišla na Svetsko prvenstvo. Čak i da nismo postigli gol u poslednjem minutu, ne bismo imali razloga da budemo nezadovoljni. Piksi je doneo neki novi elan u reprezentaciju, igrači su ispunili sve njegove zadatke i odigrali izvanrednu utakmicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!