MARADONA S ISTOKA? Kusturica razmišlja da Piksijev život prenese na film

NEBOJŠA Petrović

25. 11. 2021. u 12:00

U SURDULICI je prošle subote predstavljen mural koji je posvećen Draganu Stojkoviću Piksiju, na kojem se pored selektora Srbije nalazi i jedan od najboljih fudbalera svih vremena - Dijego Armando Maradona.

МАРАДОНА С ИСТОКА? Кустурица размишља да Пиксијев живот пренесе на филм

Foto: N.Petrović

U ekskluzivnoj izjavi koju je našem reporteru u Lisabonu dao Emir Kusturica, jedno od pitanja odnosilo se na ideju da slavni režiser počne sa snimanjem još jednog filma sa sportskom sadržinom - ovoga puta o čoveku kome je legendarni predsednik Olimpika iz Marselja Barnar Tapi dao nadimak "Maradona s Istoka".

- Piksi je čovek koji ima filmsku priču, bio je vanserijski fudbaler i sva je prilika da će i kao trener dostići visoke domete. Za mene je vrhunac njegovog majstorstva onaj gol protiv Španije na Svetskom prvenstvu u Italiji 1990. godine, kada je lažnjakom pokosio Martina Vaskeza i dao gol Zubizareti - prisetio se Kusturica i nastavio sa hvalospevima na račun jednog od najpopularnijih fudbalera u našem regionu:

- Jedan je od retkih u svetu fudbala koji je uspeo da spoji i jedno i drugo, da posle briljantne igračke karijere nastavi sa uspesima i na trenerskoj klupi. Što se tiče filma, zašto da ne. Jednog dana. Odlična ideja. Dopada mi se i naslov, mada mi je draže "Maradona iz Niša". Ili još bolje, "Maradona iz Niš" - našalio se autor čuvenog remek-dela o životu i karijeri Dijega Maradone.

Foto: N.Petrović

 

Po prirodi večiti optimista, Kusturica je konstatacijom da na Ronalda uopšte ne računa kao potencijalnu opasnost po gol Srbije, još pre utakmice naslutio razvoj događaja na stadionu Benfike.

- Dugo nisam bio u prilici da uživam u ovako dobroj igri srpske reprezentacije. Odličan izbor igrača, sjajna atmosfera, postojali su svi preduslovi za pozitivan rezultat. Fudbal je sport u kome pojedinac ne rešava pobednika, svi igraju i svi se pitaju. Ovaj tim je nešto najbolje što smo imali u poslednjih 20 godina. Piksi je pronašao "kvint", da se igra lako, da se ne komplikuje. Na kratke lopte i precizne pasove. Sušta suprotnost onoga što smo gledali na poslednjem Svetskom prvenstvu, kada se lopta duvala napamet, pa gde padne. Ovo je sada pametna taktika čoveka koji zna fudbal - u svom stilu je Kusturica objasnio tajnu uspeha srpske reprezentacije pod vođstvom Dragana Stojkovića Piksija.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

29. 04. 2024. u 21:07

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave