JAK PROGRAM UPRKOS MANJKU NOVCA: Ivan Blagojević, direktor "Nišvila", pred novo izdanje džez festivala

M. Ćunković

31. 07. 2021. u 11:00

BLIŽI se početak jednog od najznačajnijih srpskih festivala, tradicionalnog "Nišvila", koji startuje 6. avgusta, sa glavnim programom od 12. do 15. avgusta.

ЈАК ПРОГРАМ УПРКОС МАЊКУ НОВЦА: Иван Благојевић, директор Нишвила, пред ново издање џез фестивала

Foto V. Danilov

Tim povodom, u Dvorani kulturnog centra Beograda juče je organizovana konferencija za novinare na kojoj je trebalo da se pojavi i legendarni Jova Radovanović, povodom nagrade za životno delo koju će dobiti na renomiranom džez festivalu. Jova je, međutim, zbog problema sa stopalom morao da se zaputi ka bolnici, ali ga to neće sprečiti da 11. avgusta primi nagradu u Gradskoj kući u Nišu, a sutradan nastupi sa "Beogradskim diksilend orkestrom".

- Ovogodišnji slogan festivala je "Step bek" - navodi direktor "Nišvila" Ivan Blagojević.

- Košarkaški izraz - ako hoćete da izbegnete blokadu rivala, morate da skočite korak unazad. Mi smo ove godine dobrano skočili unazad.

Blagojević je naveo da je festival dobio značajno manja finansijska sredstva od grada Niša nego do sada, od ministarstava, ističući da se novac većinski usmerava ka događajima u Beogradu. Dodao je, međutim, da program nije pretrpeo na kvalitetu zbog toga. Blagojević je najavio da će "Nišvil" sledeće godine biti poslednji pokušaj da se uradi ozbiljna priča u Srbiji, i da je izvesno da će od 2023, uz festival manjeg obima u našoj zemlji, glavna manifestacija biti izmeštena u inostranstvo.

Nišlija Milan Stanković, poznat kao Sevdahbejbi, izrazio je veliko zadovoljstvo što će nastupiti u rodnom gradu.

- Prilagodićemo program festivalu, bazirajući se na muzici koja ima uticaja fanka, džeza - kaže Stanković.

- Potrudićemo se da se što bolje uklopimo u ekipu. U sledećem životu ću se baviti astrofizikom i džezom, jer u ovom to ne mogu da postignem.

Zvezde ovogodišnjeg festivala su Goran Bregović, dugogodišnji basista "Roling stonsa" Deril DŽons, Stenli DŽordan...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)