SPOMENIK PATRIJARHU PAVLU: Srbi ne zaboravljaju svog verskog vođu

V. Mitrić

19. 10. 2020. u 12:03

PORTU hrama, Sabora Svetog arhangela Gavrila, koji je u izgradnji, u Palama, krasi spomenik blaženopočivšem patrijarhu srpskom Pavlu, koji je, po blagoslovu mitropolita Dabrobosanskog SPC, Hrizostoma (Jević) osveštao protojerej stavrofor dr Vladislav Topalović, inače arhijerejski zamenik i dekan Bogoslovskog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo u Foči, uz sasluženje ovdašnjih sveštenika.

СПОМЕНИК ПАТРИЈАРХУ ПАВЛУ: Срби не заборављају свог верског вођу

Foto: Mitropolija Dabrobosanska

Spomenik obeležje omiljenom patrijarhu, koji je, za života nazivan „svecem koji hoda“, uradio vrsni akademskog vajara Bojana Mikulića iz Banjaluke, a napravljen je u livnici "Janković" u Smederevu.

Ovaj umetnik je uradio i monumentalno spomen obeležje pogubljenim Srbima, od ustaša Jure Francetića, na Starom brodu na Drini i Miloševcima.

Spomenik je sugrađanima i bogomolji darovala, od srca, kako kažu njeni predstavnici, firma „Stanišić“ iz Pala, a povodom četvrt veka postojanja i uspešnog rada.

- Ne postoji ličnost, u novijoj srpskoj istoriji, koja je bila, za života, a i posle „predstvljanja Bogu“, toliko omiljena, poštovana i cenjena  kao  je bio patrijarh srpski Pavle - kaže Vasilije Perić, načelnik opštine Ugljevik, inače potpredsednik Eparhijskog upravnog odbora Eparhije Zvorničko tuzlanske SPC.

- Blago svima nama koji smo imali čast da upoznamo tog divnog čoveka i našeg prvojerarha, koji je, sa dosta ljubavi, služio rodu i Bogu. Radujemo me što se, na razne načine, sećamo njega i njegovog svetlog lika i dela. Kod nas smo imali jako posećenu izložbu o putu tog svetog i svetlog patrijarha, a raduje nam da će uskoro biti objavljena divna knjiga o njemu iz pera protođakona dr Ljubomira Rankovića. Uvek se radujem lepim vestima iz Mitropolije Dabrobosanske, poput ove o podizanju spomenika patrijarhu Pavlu, znajući da je mitropolit Hrizostom, sa kojim sam se divno družio i sarađivao, ličnost koja, pored svih drugih vrednosti, nastoji od svakog zaborava da otrgne sve što je u našem rodu dragoceno, važno i značajno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna