OPTUŽNICA NA DORADI: Banjalučki sud zatražio pojašnjenja u slučaju "Zeljković" i aferi "Korona ugovori"

S. M.

05. 10. 2022. u 21:08

OPTUŽNICA protiv Branislava Zeljkovića i ostalih u aferi "Korona ugovori" vraćena je Tužilaštvu na doradu jer, kako je saopštio sud, ne sadrži sve što je potrebno u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku RS.

ОПТУЖНИЦА НА ДОРАДИ: Бањалучки суд затражио појашњења у случају Зељковић и афери Корона уговори

Okružni sud Banjaluka, Foto D. Pozderović

To u praksi znači da optužnica ne sadrži opis dela iz kojeg proizlaze zakonska obeležja krivičnog dela, vreme i mesto izvršenja, kao i ostale okolnosti potrebne da se krivično delo što preciznije odredi. Takođe, optužnica ne sadrži "zakonski naziv krivičnog dela, sa navođenjem odredbe Krivičnog zakonika".

Budući da sudija za prethodno saslušanje utvrdio da optužnica nije propisno sastavljena, ona je vraćena tužilaštvu na doradu.

Osim bivšeg direktora Instituta za javno zdrastvo RS Zeljkovića, optuženi su još i direktor firme "Prokontrol d. o. o. Banjaluka" Slavko Bojić, direktor "Sineks laboratorije d. o. o." Sani Crljić, direktor "Travel for fun" d. o. o Banjaluka Saša Marković i direktor "Promedinga" d. o. o. Laktaši, Dragan Dubravac.

U optužnici se navodi da su krivičnim delima pribavili imovinsku korist na štetu budžeta Republike Srpske u iznosu od preko 1,3 miliona maraka.

Branislav Zeljković, Foto D. Pozderović

Predsednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić, oglasio se povodom odluke Okružnog suda u Banjaluci da odbije da potvrdi optužnicu Republičkog javnog tužilaštva protiv Branislava Zeljkovića i ostalih iz afere "Korona ugovori". Zeljković je, inače, kadar US.

Stevandić kaže da je optužnica protiv Zeljkovića odbačena u finišu kampanje, ali da je to objavljeno tek sada.

- U finišu kampanje optužnica protiv Branislava Zeljkovića koja je odbačena, ali je to objavljeno posle kampanje. O podmetanju afere Novitoviću da ne govorim. Da svima kažem: Ujedinjena Srpska je ipak pobednik. Mi ne mrzimo i ne uzvraćamo zlo. Idemo napred - poručio je Stevandić.

FINGIRALI CENE OPREME

PREMA navodima iz Republičkog javnog tužilaštva a koji su deo optužnice u aferi "Korona ugovori", u odnosu na nabavnu, prodajna cena zaštitnih maski prema Institutu za javno zdravstvo RS, uvećana je za 1.553 odsto, medicinskih zaštitnih odela za 351 odsto, a termalnih kamera za 198 odsto...

- Nabavkom medicinske opreme, po višestruko višim cenama, Zeljković je sebi pribavio korist u iznosu od najmanje 335.000 KM - ističu iz tužilaštva.

BONUS VIDEO - DESILO SE PRE 36 GODINA: Hrabar potez Milutina zbog kog je dobio nagradu Večernjih novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili