IMATE PREVIŠE MRŽNJE I PAKOSTI: Dodik odgovorio opoziciji na izjave da nije bilo sastanka sa Putinom

S. M.

03. 12. 2021. u 16:43 >> 20:51

SNAŽNA podrška za očuvanje Dejtonskog sporazuma, ako treba i kroz debatu u Savetu bezbednosti Ujednjenih nacija, obaveza da se poštuju svi entiteti i narodi u Bosni i Hercegovini, nastavak važnih zajedničkih infrastrukturnih projekata. Uz to, i dogovor da će Republika Srpska i dalje dobijati gas po staroj ceni.

ИМАТЕ ПРЕВИШЕ МРЖЊЕ И ПАКОСТИ: Додик одговорио опозицији на изјаве да није било састанка са Путином

FOTO: Novosti

Opozicija u Banjaluci juče je tvrdila da su sve ove poruke koje je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik pre dva dana čuo od predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, a potom preneo u izjavi medijima, zapravo - izmišljene. Izostanak fotografije i zvaničnog saopštenja sa sastanka u Moskvi za njih je bio dovoljan povod da kreiraju priču kako Dodik nije ni sreo Putina.

Sve se toliko "zavrtelo" da je morao da reaguje i portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, koji je potvrdio da se Putin sastao sa Dodikom. Peskov je objasnio da Kremlj ne obaveštava javnost o svim sastancima šefa ruske države, pa je to i razlog zašto nije bilo zvaničnog saopštenja.

- Ne znam da li predstavnici opozicije ispadaju pomalo smešni, ali mislim da imaju previše mržnje u svemu tome. Svakome bi bilo važno u Srpskoj, bio u vlasti ili opoziciji, da predstavnici srpskog naroda mogu da dosegnu do Kremlja i kancelarije Vladimira Putina. Zašto to nekima nije bitno, stvar je njihovih malih duša i pakosti, što ne mogu da prevaziđu - prokomentarisao je Dodik navode opozicionih predstavnika u Banjaluci.

Srpski član Predsedništva BiH je ponovio da se sastanak sa predsednikom Putinom dogodio, da je susret bio dogovoren i najavljen:

- Došao sam u domaćinsku kuću. Taj sastanak sam najavljivao u medijima i on se desio u Kremlju. Ovo što pričaju me posebno ne dodiruje, i njihovo ponašanje je više za žaljenje nego za objašnjavanje.

Zbog dnevnopolitičkih spekulacija bitne Putinove poruke za trenutak su ostale u drugom planu. Analitičari ističu da je posebno važan čvrst stav Moskve oko očuvanja "Dejtona" i to u trenutku kada stižu nagoveštaji da Zapad sprema novi plan da se potisne mirovni sporazum kako bi se odlučivanje o BiH prebacilo na Evropsku uniju. U tom slučaju uticaj Rusije na događaje u BiH bio bi minimalan, pa bi Banjaluka ostala bez jakog saveznika, a RS bi ušla u dane neizvenosti.

Ranka Perić Romić, dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci, kaže, za "Novosti", da je sastanak u Kremlju pokazao da je predsednik Ruske Federacije prepoznao da se Srpska nalazi na pravom političkom putu. Ona ukazuje i da se videlo da je Moskvi veoma bitno očuvanje Dejtonskog sporazuma:

- Putin je razgovorom sa Dodikom stavio do znanja zapadnim silama da njihova priča oko vraćanje nadležnosti RS, kada sve predstavljaju kao huškačku politiku i izazivanje sukoba, jednostavno nije tačna. Poruka Kremlja je da se radi o potpuno suprotnom - da Srpska samo traži ono što joj po "Dejtonu" pripada. A to je jak vetar u leđa politici koju vodi Dodik.

Srđan Perišić, profesor međunarodne politike, kaže da poslednja dva veka Rusija ima istu politiku na Balkanu, gde su se njeni interesi poklapali sa interesima Srba. On dodaje da se na Balkan uvek gleda kroz prizmu interesa Amerike i NATO sa jedne strane, i Rusije sa druge.

- Rusija ne želi da doliva ulje na vatru. Poruka Kremlja da podržava dogovor svih subjekata u BiH signal je da Rusija ne želi da se kao Zapad meša u unutrašnje odnose u BiH. Putinov i Dodikov sastanak je pokazao da su generatori krize u BiH upravo zapadni emisari koji mesecima putuju po Bosni i prete sankcijama. A Rusija želi samo poštovanje međunarodnog prava.

POTVRĐENO - ISTA CENA GASA

ZA SRPSKU ostaje ista cena gasa, a ne postoji nijedno pitanje koje može da zaustavi izgradnju gasovoda od Rače do Banjaluke - poručio je juče Dodik nakon sastanka sa generalnim direktorom "Gasproma". - Ono što je veoma važno: moj razgovor sa predsednikom Putinom je ovde potvrđen. Mi ćemo imati istu cenu gasa u periodu koji važi za Srbiju, a to je do 31. maja. Nakon toga ćemo razgovarati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)