IZVEŠTAJ AMERIČKIH OBAVEŠTAJACA: Nova pretnja se pomalja iz svemira

Novosti online

17. 05. 2021. u 17:37

DIREKTOR američke nacionalne obaveštajne službe objavio je izveštaj u kom tvrdi da kineska svemirska stanica koja je u izgradnji predstavlja rizik za nacionalnu bezbednost SAD.

ИЗВЕШТАЈ АМЕРИЧКИХ ОБАВЕШТАЈАЦА: Нова претња се помаља из свемира

Foto: AP Photo/John Raoux

Kineska svemirska stanica u izgradnji namenjena je postizanju vojnih i ekonomskih prednosti koje je Vašington stekao vođstvom u svemiru, navodi se u nedavno objavljenom godišnjem izveštaju direktora američke nacionalne obaveštajne službe.

U izveštaju se tvrdi da je kineska svemirska stanica deo nastojanja zvaničnog Pekinga u kompromitovanju američke bezbednosti.

-Kineska vojska nastaviće da istražuje svemirske usluge, poput satelitskog izviđanja i pozicioniranja, navigacije i proračuna vremena, kao i satelitskih komunikacija u svrhu svog naoružanja i zapovedno-kontrolnih sistema kako bi nagrizli informacijsku prednost američke vojske, piše u izveštaju.

Tvrdi se i da Kina sprema protivsvemirska oružja kojima će ciljati američke satelite.

-Peking nastavlja sa obukom svojih vojnih svemirskih elemenata i sa postavljanjem novog destruktivnog i nedestruktivnog kopnenog i svemirski baziranog antisatelitskog naoružanja, dodaje se u izveštaju.

To znači, prenosi portal Zimo, da Kancelarija direktora američke nacionalne obaveštajne službe veruje da Kinezi razvijaju svemirske letelice koje mogu presresti i zarobiti američke satelite ili zemaljske lasere koji ih mogu omesti u radu.

Kina je već počela da koristi kopnene protivsatelitske rakete namenjene uništavanju satelita u niskoj orbiti oko Zemlje i kopnene lasere koji su verovatno namenjeni oslepljivanju ili oštećivanju osetljivih optičkih senzora na tim satelitima, dodaje se u izveštaju.

NOVA RATNA ARENA

Sve navedeno deo je poziva američkih stručnjaka da SAD pripreme svemirski odbrambeni sistem. Mnogi tvrde da je trenutna američka satelitska infrastruktura izrazito ranjiva na napade neprijateljskih zemalja.

Kako se tehnologije vezane za svemirska putovanja sve više razvijaju i postaju sve sofisticiranije, samo je pitanje vremena pre nego što neko nađe način na koji ih može iskoristiti i u oružane svrhe. To za sobom, naravno, povlači i pitanje svemirskih odbrambenih kapaciteta.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije