ITALIJANSKI PLAN ZA OBNOVU: Premijer Dragi o sudbini zemlje i građana

Milica Ostojić - dopisnik iz Rima

28. 04. 2021. u 00:17

POSLE 73 dana od kada je stao na čelo italijanske Vlade Mario Dragi večeras je glasanjem u Senatu zaokružio Italijanski plan za obnovu za koji je Lepa zemlja dobila od evropskog fonda „Plan obnove“ (Rekoveri Plan) sumu kakvu nikada do sada nije dobila a koji, detaljno razrađen kako će se upotrebiti sredstva, stiže na sto EU 30 aprila.

ИТАЛИЈАНСКИ ПЛАН ЗА ОБНОВУ: Премијер Драги о судбини земље и грађана

Foto: EPA

EU potom analizira nacionalne planove zemalja koje učestvuju u podeli ukupne porcije od 672,5 milijardi evra, za pomoć u zdravstvenoj i ekonomskoj krizi izazvanoj epidemijom Kovida-19. Italija je ispalanirala detaljno raspodelu novca tako da će zemlja biti mnogo više “zelena“ i „digitalizovana“, sa tri osnovne tačke, uz najvažnije reforme, a to su pomoć mladima, ženama i jugu Italije. Premijer Dragi podvlači da se u ovom planu nalazi sudbina zemlje i života sadašnjih građana i onih koji će to biti u budućnosti.

Plan podrazumeva 26 normativnih intervencija radi efikasnog i produktivnog načina trošenja novca a sve u cilju uvećanja vrednosti i bruto nacionalnog dohotka. Od maja 2021 do juna 2022 godine biće izvedeno deset reformi i od 248 milijardi evra najveća suma ide na „zelenu“ revoluciju i ekološku tranziciju, potom na digitalizaciju, inovacije, kompetitivnost, kulturu, na infrastrukture i saobraćaj ekološki održiv, obrazovanje i naučno istraživanje, prilagođavanje modernim tehnologijama, zdravstvo. A ministar za Infrastrukture Enriko Đovanini smatra da će Italija reformama zainteresovati još investicija iz inostranstva, jer je za lansiranje Italije potrebno još kapitala kako nacionalnog tako i stranog.

Italija će započeti sa novom političkom strategijom za mlade, počevši od podsticaja za rađanje, zalaganje za strukture za najmlađe, za sportske objekte u školama... Žene su u prvom planu u italijanskom predlogu koji se predstavlja EU, podrška ženama privrednicima, investiranje studentkinjama u tehničku i naučnu kompetitivnost, stipendiranje za ulazak na univerzitet i za doktorate, primanje žena na posao.

Za predloženi Plan poslednji pogled pripada Vladi 29 aprila da bi ga potom predala EU jer rok ističe 30 aprila. Italija je najveći primalac pomoći iz „Plana za Obnovu“, nakon toga EU ima 8 sedmica vremena za razmatranje nacionalnih planova. Italija, imajući na čelu Vlade veoma pragmatičnog premijera koji ovaj plan smatra „epohalnim“ započinje već prvih dana maja sa onim što će tokom godina donositi rezultate a sveukupnost do 2026, donoseći drugačiji izgled Italije u potpuno novom dizajniranju ekonomije, produktivnosti, nadmetanja na svetskoj sceni, zemlje koja ima očajničku potrebu za promenom i modernizacijom.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna