NOVE PROVOKACIJE IZ BELE KUĆE: "Bajden je upozoravao Putina na nove sankcije"

Novosti onlajn

15. 04. 2021. u 18:10

PREDSEDNIK SAD DŽo Bajden je tokom poslednjeg telefonskog razgovora upozorio ruskog predsednika Vladimira Putina na uvođenje sankcija zbog sajber-napada i mešanja u izbore, saopštio je visoki zvaničnik američke administracije na brifingu.

НОВЕ ПРОВОКАЦИЈЕ ИЗ БЕЛЕ КУЋЕ: Бајден је упозоравао Путина на нове санкције

Foto Tanjug/AP

- Ranije ove sedmice predsednik Bajden je ponovo razgovarao sa predsednikom Putinom i rekao mu je da će SAD ove sedmice odgovoriti na sajber-napad na 'SolarWind' i mešanje u izbore 2020. godine. To smo i uradili danas - rekao je predstavnik američke administracije.

On je dodao da SAD nameravaju da i dalje uvode „ekonomski značajne“ sankcije protiv Rusije u slučaju eskalacije njene aktivnosti koja šteti SAD.

- Te sankcije su jasan signal ruskoj vladi da nećemo tolerisati njihovo destabilizirajuće ponašanje koje nanosi štetu SAD, njihovim partnerima i saveznicima, i da ćemo odgovarati ekonomski značajnim merama u slučaju eskalacije tih akcija - istakao je on.

Takođe je dodao da SAD smatraju da je važan mogući sastanak predsednika Bajdena sa ruskim kolegom.

- Smatramo da će sastanak lidera narednih meseci i razgovor o čitavom spektru bilateralnih odnosa biti od izuzetnog značaja - rekao je predstavnik administracije SAD, istakavši da će to omogućiti da se „krene dalje“ u odnosima i da se „zaustavi eskalacija“.

Istovremeno je naglasio da SAD ne žele dalje pogoršanje odnosa sa Rusijom i smatraju da to mogu i da bi trebalo da izbegnu.

- Govorili smo da želimo stabilne i predvidljive odnose sa Rusijom. Ne želimo i ne čekamo da odnosi odu nizbrdo, ali mi ćemo štititi naše nacionalne interese i kažnjavaćemo vladu Rusije za postupke koji štete našem suverenitetu - poručio je on.

Američki zvaničnik je istakao i da SAD zadržavaju pravo da odgovore na moguću reakciju Rusije na američke sankcije koje su danas uvedene, ali se nadaju deeskalaciji situacije.

Putin i Bajden su u utorak održali drugi telefonski razgovor od inauguracije američkog predsednika. Kako je saopštio Kremlj, predsednici su detaljno razgovarali o stanju bilateralnih odnosa i nizu međunarodnih pitanja. Bela kuća je navela da je Bajden predložio Putinu da u narednim mesecima održe lični sastanak „u trećoj zemlji“.

Danas su Sjedinjene Američke Države objavile da uvode sankcije za šest ruskih tehnoloških kompanija, kao i da proteruju deset ruskih diplomata.  Nakon toga je ambasador SAD u Rusiji pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)