RAD OD KUĆE: Istraživanje u nemačkim kompanijama

Tanjug

23. 11. 2020. u 19:03

NEMAČKE kompanije gotovo da nisu zabeležile bilo kakve probleme u poslovanju zbog prelaska na rad od kuće, glavni je rezultat istraživanja Instituta IFO.

РАД ОД КУЋЕ: Истраживање у немачким компанијама

Depositphotos

Institut sa sedištem u Minhenu je sproveo anketu među 1.188 direktora i šefova nadređenih za rad zaposlenih, u saradnji sa konsultantima iz agencije Mercer Promerita i inicijative Žene u nadzornim odborima (FidAR), navodi IFO u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Od ukupnog broja anketiranih kompanija, 84 procenta je odgovorilo da prelazak na rad od kuće nije bio težak.

Poteškoće na koje su nailazili uglavnom su bile rezultat neispunjavanja tehničkih zahteva (55 procenata), naročito nedostatka propusne moći, odnosno frekvencijskog opsega (40 procenata).

Ispitanici su kao negativnu karatkteristiku rada od kuće naveli i otežanu komunikaciju među zaposlenima (54 procenta), nedostatak koordinacije (40 procenata), poteškoće u usklađivanju posla, porodičnog života i brige o deci (40 procenata), kao i veću opterećenost i stres zaposlenih (30 procenata).

Mnogo manje njih je kao hendikep rada od kuće navelo nisku motivaciju (19 procenata) i nedostatak IT veština (18 procenata).

Mada 44 odsto menadžera nije registrovalo pogoršanje rezultata rada kod zaposlenih koji rade od kuće, 37 odsto je reklo da su rezultati lošiji - čak i među kompanijama koje su izvestile da nisu imale poteškoće sa prelaskom na rad na daljinu.

Samo 18 procenata je navelo da rezultati rada od kuće bolji.

Što tiče saradnje između radnika koji rade od kuće i onih koji su fizički pisutni na radnom mestu, 59 procenata ispitanika je reklo da saradnja trpi, 34 procenta kaže da se ona nije promenila, a sedam posto je ocenilo da je bolja.

Čak i pre krize, udeo žena koje rade kod kuće (12 procenata) bio je nešto već nego kod muškaraca (10 procenata). Oba udela su su tokom pandemije porasla, kod žena na 30 odsto, a kod muškaraca na 26 procenata.

Na pitanje o generalnim efektima pandemije, 42 procenta direktora i šefova odgovorilo je da su žene teže pogođene.

Uprkos svemu, 67 posto kompanija koje su učestvovale u IFO-vom istraživanju nada se da će dugoročno povećati praksu rada od kuće. Samo 32 posto ne očekuje promene, dok jedan procenat predviđa smanjenje ovog načina rada.

Udeo kompanija sa zaposlenima koji redovno rade od kuće porastao je tokom krize korona virusa sa 51 na 76 odsto. Kod tih 51 posto je pre krize od kuće radilo 18 procenata njihove radne snage, a sada 42 odsto. Prosečno vreme koje su proveli radeći od kuće poraslo je sa 33 na 60 procenata, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati