SLEDI IM KONTROLA: Ruski poslanici bez dvojnog državljanstva

B. Vlahović, dopisnik "Novosti" iz Moskve

03. 08. 2020. u 13:26

POSLANICI ruskog parlamenta biće ponovo na specifičnoj "pasoškoj kontroli".

СЛЕДИ ИМ КОНТРОЛА: Руски посланици  без двојног  држављанства

Foto RIA.RU

Oni koji imaju dvojno državljanstvo, neće moći da budu u Dumi i Savetu federacije. Prema dopuni Ustava i Zakonu o statusu članova ovih predstavničkih tela, niko od njih ne može imati drugo državljanstvo, niti pravo na stalni boravak u inostranstvu.

Predsednik Dume Vjačeslav Volodin naložio je Komitetu za bezbednost i borbu protiv korupcije i Komisiji za pitanja kontrole istinitosti podataka o primanjima i poslaničkoj etici da provere u Centralnoj izbornoj komisiji i drugim organima da li su tačne informacije da jedan broj poslanika ima i druga državljanstva.

Predlog za proveru dao je poslanik Dume iz redova komunista Denis Parfenov, koji tvrdi da najmanje 14 poslanika ima, osim ruskog, pasoše drugih zemalja. Grupa poslanika KPRF obratila se ne samo portparolima Dume i SF već i predsedniku Rusije, kao i Vladi, i predala im spisak po tom pitanju sumnjivih političara. U spisku, lane objavljenom u nedeljniku "Argumenti nedelje", piše da je tadašnjih devet članova vlade i zamenika ministara imalo dvojno državljanstvo, kao i četiri gubernatora, sedam senatora i 14 poslanika Dume iz svih partija.

Foto RIA.RU

LAŽNA OPTUŽBA

RUSKA političarka Jelena Mizulina, koja se zamerila gej populaciji jer se uporno borila protiv homoseksualnih brakova, bila je, u svojstvu poslanika Dume, optužena da, osim ruskog, ima državljanstvo Belgije. Istražni komitet Rusije je utvrdio da ona nema nijedno državljanstvo osim ruskog. Belgija je, takođe, potvrdila da Mizulina nije njihov državljanin.

U aprilu ove godine došlo je do verbalnog konflikta između poslanika KPRF Denisa Parfjonova i portparola Dume Vjačeslava Volodina, koji je zamerio Parfjonovu da piše na američkim društvenim mrežama, a neko iz sale je doviknuo da je on možda Amerikanac i da to treba proveriti. Na to je Parfjonov kazao da on osim ruskog nema drugo državljanstvo, ali "neka Jedinstvena Rusija proveri svojih 39 poslanika koji imaju dokumenta drugih zemalja".

Pošto je lider frakcije Jedinstvene Rusije pismom zamolio Parfjonova da objasni koji su to poslanici, komunisti su rešili da podignu problem na viši nivo i poručili da proverom treba da se bave nadležni organi. Volodin kaže da će poslanici sa dva pasoša morati da vrate mandate. Ali, ako sa pokaže da je reč o insinuaciji, odgovaraće oni koji su je lansirali.

U Jeljcinovo vreme nemali broj poslanika Dume je imao državljanstvo Izraela. Činjenica je i da su neki članovi bivše vlade imali nekretnine na Zapadu, ali sadašnja politička garnitura je, kažu, prošla bolju proveru. U napregnutim političkim odnosima Rusije i Zapada, oni koji imaju imovinu ili im porodice žive na Zapadu, mogu biti žrtve političkih i drugih ucena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati