DRONOVI PROMENILI SUKOB U UKRAJINI: Nema blickrigova, samo sporo i uz velike gubitke napredovanje po poljima i gradovima (VIDEO)

Novosti online

05. 11. 2023. u 18:45

NAKON što je ukrajinska kontraofanziva propala, zapadni analitičari ocenili su da Ukrajinci jednostavno nisu sposobni za brze, velike blickrigove koje su očekivali.

ДРОНОВИ ПРОМЕНИЛИ СУКОБ У УКРАЈИНИ: Нема блицкригова, само споро и уз велике губитке напредовање по пољима и градовима (ВИДЕО)

Foto telegram rybar

Sa druge strane, vojnici u prvim redovima kažu da je napredna tehnologija dronova pretvorila Ukrajinu u "rat hiljadu posekotina".

NATO doktrine (kontra)ofanziva predviđaju kombinovane manevre tenkova i pešadije koji probijaju neprijateljske linije uz podršku artiljerije i iz vazduha. Postići taj nivo koordinacije je ozbiljan poduhvat, a ukrajinske snage sastavljene su od nedavno mobilisanih civila koji su imali svega nekoliko nedelja obuke. Rusi su se, sa druge strane, mesecima pripremali za napad postavivši betonske prepreke, rovove i minska polja.

Ukrajinski pokušaji NATO ofanzive neslavno su se završili, zbog čega je Kijev promenio taktiku i prebacio se na manje jedinice i manji broj vozila u pokušaju da "osvoji" nekoliko metara teritorije. Mnogi analitičari smatraju da je kombinovani napad mogao da "upali", samo da su Ukrajinci bili profesionalniji.

Veterani, ipak, upozoravaju da su dani masovnih napada sa oklopnim vozilima prošlost jer obe strane koriste dronove (jeftine) koji mogu da uoče vozilo (vrlo skupo) i unište ga, piše konsultant za odbrambene tehnologije Dejvid Hambling za portal 1945 (19fortyfive.com).

Drugi problem ukrajinske kontraofanzive je što Kijev nema efikasnu mornaricu. Jedina fregata koju imaju je na popravci, a Rusi imaju potpunu kontrolu nad Crnim morem koju Ukrajina pokušava da povrati brodovima-dronovima, plovilima nalik na džet-ski opremljenim eksplozivom kojim se daljinski upravlja. Kijev ima i protiv-brodske projektile kojima može da gađa plovila koja izbegnu dronove.

Slična situacija je i u vazduhu. Rusija je ubrzala proizvodnju projektila, a koristi i iranske dronove-kamikaze sa kojima ukrajinska PVO ne može da se izbori. Kijev pokušava da iskoristi istu taktiku protiv Moskve, sa polovičnim rezultatima.

U sva tri polja: na kopnu, moru i u vazduhu, novi faktor je prisustvo velikog broja jeftinih dronova. Oni će postajati sve sposobniji i autonomniji kako tehnologija bude napredovala. Ubrzava se proizvodnja bespilotnih letelica, kako taktičkih modela za kopneni rat, tako i verzija dugog dometa za strateške ciljeve. Proizvodnja više dronova i nanošenje dovoljnog broja malih posekotina može odrediti pobednika, navodi 1945.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)